ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

15 januari – De dame met de camelia’s.

15 januari – De dame met de camelia’s.

Op 15 januari 1824 schenkt Marie Deshayes, de vrouw van Marin Plessis, in Nonant-le-Pin in Orne het leven aan de kleine Alphonsine Plessis.

Marin is een dronkenlap die zijn vrouw regelmatig mishandelt. Marie vlucht voor haar man en vertrekt naar Geneve, waar ze korte tijd later overlijdt.

De kleine Alphonsine blijft achter bij haar vader, die haar later aan het werk zet in een papapluie winkel in het 12 km. verderop gelegen Gacé. Alphonsine is op haar 14de jaar uitgegroeid tot een heel mooi meisje. Ze vlucht naar Parijs waar ze in nachtclubs aan het werk gaat als pomponmeisje in een ballet en neemt de naam Marie Duplessis aan. Daar ontmoet ze de gladde dandy Agenor de Guiche die van een beschaafde en veel gevraagde courtisane maakt.

In 1946 was Alexander Dumas schatrijk geworden door de vele boeken die van hem waren gekocht,  Hij had bastaardzoon, ook Alexander genaamd, verwekt bij Marie-Catherine Labay.  In 1831 werd Alexander fils, door zijn vader als wettige zoon erkent. Junior was zeer onder de bekoring geraakt van Marie Duplessis. Zijn verliefdheid nam zulke vormen aan dat hij haar leven tot in het kleinste detail begon te beschrijven. In zijn boek werd zij Marguerithe Gautier, de dame met de camelis’s.

 

Het boek dat het trieste leven van Alphonsine beschrijft, zou later model staan voor talloze hartstochtelijke liefdesromans. De dame met de camelia’s is vele malen verfilmd. Door Verdi werd het verhaald bewerkt tot de opera La Traviata. In al de jaren die, na het verschijnen zijn verstreken is het een klassieker gebleven die eigenlijk in geen enkele boekenkast mag ontbreken.