ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

9 januari – La Carriere des V2 in Caumont.

9 januari – La Carriere des V2 in Caumont.

Op 9 januari 1991 werd eindelijk de steengroeve van de voormalige V2 (Vergeltungswaffe zwei) fabrieken uit de Tweede Wereldoorlog in Caumont in Eure opengesteld. Het heeft lang geduurd om deze fabrieken en installaties te restaureren. Het werk moest verschillende keren worden opgegeven vanwege de invloed van de zee die de fabrieken volledig onder water zette.

De fabriek die de codenaam Steinkohle 1301 kreeg, maakte deel uit van Hitlers plan een geheim wapen te ontwikkelen waarmee Engeland op de knieën moest worden gedwongen. Het Duitse opperbevel besloot in september 1943 een deel van de Organisation Todt naar het gebied te sturen om  de bouw van de productie-installatie waar vloeibaar zuurstof werd gemaakt te beginnen.

Caumont werd tot verboden gebied verklaart en op 23 december 1943 werden alle bewoners van het gebied geëvacueerd.

Gekozen werd voor deze plaats vanwege het feit dat hier een enorm netwerk van gangen en tunnels aanwezig was. Zij vormden de basis voor een gigantische ondergrondse bunker van 300 meter lang.

De V2, die werd ontworpen door een team van technici onder leiding van Werner von Braun, had een lengte van 14 meter, een bereik van 200 tot 300 kilometer en ontwikkelde een snelheid van 5.000 kilometer per uur.

Alle inspanningen waren echter nutteloos. De fabriek in Caumont werd nooit in gebruik genomen, ondanks de honderden spoorwagons en schepen die bouwmaterialen aanvoerden. De gigantische muren, die bestonden uit 20.000 ton van gewapend beton, bleken van slechte constructie te zijn. Bij de bouw stortte een enorme toegangspoort van 20 meter hoog in. In juli 1944 werd de fabriek, op bevel van Hitler ontmanteld en verlaten.

Vergeten we de talloze Nederlandse en Belgische dwangarbeiders niet die hier het leven lieten.