ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

8 januari – Jacques Anquetil

8 januari – Jacques Anquetil

Op 8 januari 1934 werd in Mont-Saint-Aigan de kleine Jacques Anquetil geboren. Dit tengere mannetje zou later uitgroeien tot een van de grootste sporthelden van Frankrijk.

In 1953 werd Anquetil als professial opgenomen is het team van Le Perle. In datzelfde jaar won hij zijn eerste grote wedstrijd; Le Grand Prix des Nations. Tot ieders verbazing won hij deze wedstrijd met slechts 30 seconden verschil van de ongenaakbare tijd van Hugo Koblet.

Tot het einde van zijn carrière won Anquetil 184 wedstrijden. De meesten in etappewedstrijden en op de baan.

Hij verwierf internationale bekendheid door als eerste vijf keer de Tour de France te winnen. Zijn eerste zege behaalde hij in 1957, daarna respectievelijk van 1961 tot 1964. Daarnaast won hij in 1960 en 1964 de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje in 1963.

Anquetil is de absolute recordhouder voor wat betreft podiumplaatsen in grote rondes. Hij stond 13 keer op het podium.

De basis voor zijn overwinningen legde Anquetil in de tijdritten. Dat bracht hem de naam Monsieur Chrono. In juni 1956 vestigde hij een nieuw werelduurrecord op de Vigorellibaan in Milaan. Hij legde daar een afstand af van 46.159 km.

In zijn tijd verdiende hij een vermogen en hij kocht een nieuw huisje, het Château La Neuville.

Privé nam Anquetil het niet zo nauw met het leven. Hij stond bekend als een genieter van het leven. Tijdens wedstrijden kon hij een glas champagne niet laten staan.

Hij trouwde met Janine, een zes jaar oudere vrouw die getrouwd was met zijn privéarts. Zij konden echter geen kinderen krijgen, iets wat een grote wens was van Anquetil. Daarom ging hij op zoek naar een nieuwe liefde. Die vond hij bij Annie, een dochter uit een vorig huwelijk van Janine. Er werd een dochter geboren, Sophie. Doch de relatie strandde en Annie en haar dochter lieten Anquetil in de steek.

Nu ging alle aandacht van Anquetil uit naar Dominique. Zij was de vrouw van Alain, de zoon van Janine uit haar eerste huwelijk. Feitelijk de schoonzus van Annie. Voor Janine werd het allemaal teveel. Zij beëindigde haar huwelijk met Anquetil. Dominique werd de nieuwe heerseres over het kasteel La Neuville. Met Dominique kreeg Anquetil nog een zoon, Christopher.

Over zijn gebruik van doping maakte Anquetil nooit een geheim, hij stelde zich op het standpunt dat een injectie met cafeïne beter werkte dan het drinken van drie koppen koffie.

Anquetil overleed op 18 november 1987 aan de gevolgen van maagkanker in een kliniek in Rouen.