ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

6 januari – l’Ėpiphanie - Het feest van Driekoningen.

6 januari – l’Ėpiphanie - Het feest van Driekoningen.

Op 6 januari wordt in de Christelijke landen het feest van driekoningen gevierd. Ėpiphanie ook wel de Openbaring van de Heer genoemd is een Christelijke feestdag die elk jaar op deze datum wordt gevierd. Hierbij wordt herdacht dat de Wijzen uit het Oosten plotseling een opgaande star zagen deze volgden en uiteindelijk in Bethlehem in Jezus vonden.

In Normandië is er tijdens de vakanties geen dag te bedenken die meer een familiefeest is. Kinderen trekken door de velden met brandende lampions. In alle dorpen hoort u kinderen zingen, daarbij van deur naar deur gaand en bedelend om een aalmoes. Ook hier bestaat de gift uit snoep, koek of geld.

Voor de Driekoningenmaaltijd wordt in Seine Maritime elk jaar geld aan de kant gelegd om een ware traktatie op tafel te zetten. Op Driekoningen zitten meester en knecht aan dezelfde tafel, tenzij ze bij familie op bezoek zijn. Aan het eind van de maaltijd worden twee zelf gebakken taarten op tafel gezet en door de gastvrouw verdeeld. In een van de stukken zit een erwt verstopt, in een ander deel bevindt zich een boon. Wie de erwt treft is koning voor een dag, de boon kroont een ander tot koningin.

In Basse-Normandie is het de gewoonte dat een stuk van de taarten worden bewaard. Deze dienen later voor de ongelukkigen die om een of andere reden niet aanwezig konden zijn tijdens de maaltijd.