ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

2 januari – L’Amiante Hors le Loi

2 januari – L’Amiante Hors le Loi

Op 2 januari 1997, in feite een dag eerder, maar de media verschenen die dag niet, werd het totale verbod op productie, verwerking, import en export asbest verboden voor heel Frankrijk.

Vast was gesteld dat als gevolg van de blootstelling aan asbest, verschillende aan asbest gerelateerde ziekten kunnen ontstaan. Asbestose, asbestpleuritis, longkanker, mesothelioom en pleura.

Voor Normandië had dit grote gevolgen. Het was een van de bolwerken van de asbestindustrie gelegen in de Vallée de la Vère tussen Athis-de-l’Orne en Condé-sur-Noireau. Dit gebied kreeg al snel de bijnaam “de vallei van de dood” vanwege de vele dodelijke ziekten die het gevolg waren van het inademen van asbest. Er was nog even een uitzondering voor de fabrikanten van asbestweefsel dat werd gebruikt voor de automotive sector zoals remblokken en koppelingen voor de bedrijven Ferodo en Valeo. Maar ook deze bedrijven moesten al snel op zoek naar alternatieven.

Bitter is de wetenschap dat Dr. Auribauly, een arbeidsinspecteur in Caen in 1906 al een waarschuwing aan de regering gaf.

“De atmosfeer waarin asbest wordt gesponnen en geweven is gevaarlijk voor de mensen die hier in werken. Grote aantallen van de kleine silica kristallen die worden ingeademd zijn levensgevaarlijk voor de ademhalingsorganen.”

Hij kon niet duidelijker zijn, maar zijn bevindingen verdwenen voor bijna een eeuw in een bureaulade.