ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

1 januari - Flip Normand

1 januari - Flip Normand

In vroeger tijden gingen de kinderen naar het huis van hun grootouders. Daar werden ze getrakteerd op een appel en soms een kon er een muntje vanaf. Er werd veel gereisd in de dagen. Het was onbestaanbaar om de traditie van het elkaar alle goeds voor het nieuwe jaar te komen wensen te breken.

Bedelaars, armen en kinderen trokken door de dorpen om hun “Hoguignettes” te zingen op de stoep van elk huis, voornamelijk het bekende: “Au gui l’an neuf! Aiguignette! Eguimané!”

Iedereen putte zich uit in vriendelijkheid hetgeen zich manifesteerde in giften als spek, eieren, noten soms een geldbedrag.

Weigeren om de armsten iets te geven op de feestelijke dag werd gezien als een doodzonde in een land dat zich genereus op wilde stellen voor de zwakkeren.

Op deze dag werden de knechten van de rijke boeren uitgenodigd op de hoeve. Ze kregen een maaltijd aangeboden die in het teken stond van overvloedigheid en verbondenheid.

De maaltijd werd steeds afgesloten met het schenken van de “le flip normand”. Dit brouwsel diende om de arbeiders te beschermen tegen griep en verkoudheid.

Hoe maakt u een Flip Normand?

U heeft nodig: een glas zoete cider, een glas calvados, 4 scheppen suiker (klontjes) eventueel een lepel honing.

Verwarm de cider in een steelpan, maar niet aan de kook brengen;

Voeg hieraan de calvados, de suiker en de honing toe;

Breng alles zacht roerend tot aan het kookpunt;

Giet het brouwsel in een voorverwarmde aarden mok.

 

Veel gezondheid.