ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Kerkuil

Kerkuil

Na lang zoeken hadden Marijke en Evert in Frankrijk eindelijk een afgelegen huis gevonden dat voldeed aan al hun verwachtingen. Het was ooit een schuur geweest en de eigenaar had het volledig laten verbouwen tot woonhuis. Landelijk maar er stond geen andere boerderij in de directe omgeving dus minder last van de “lucht van het platteland” en van vliegen.

 

Toen ze het huis voor de eerste keer bezichtigden zagen ze meteen dat er onder het uitstekende dak, tegen de nok, een grote houten box hing met twee openingen. Ze wisten dat je, als je een schuur gaat verbouwen waar vleermuizen in huizen, ervoor moet zorgen dat die vleermuizen na de verbouwing terug kunnen komen. Misschien niet in de nieuwe woning maar dan toch wel vlakbij. Marijke en Evert dachten dat deze box voor vleermuizen was en dat leek hen best leuk.

 

De eigenaar woonde niet in het huis. Door gebrek aan werk en geld had hij moeten besluiten terug te gaan naar Engeland. Alle vragen die Marijke en Evert hadden moesten aan de makelaar worden gesteld. Deze beloofde hun vragen aan de eigenaar voor te leggen maar al gauw bleek dat zij dit nooit deed. Wat het doel was van de box bleef dan ook onduidelijk.

 

Na enkele maanden was het dan zover. De Acte Authentique zou getekend worden en op dat moment zouden ze de eigenaar voor het eerst ontmoeten.

 

Na de ondertekening gingen ze samen een biertje drinken en de eigenaar was duidelijk trots op wat hij had gepresteerd. Hij overhandigde een map met foto’s van de verbouwing. Ook vertelde hij van de jonge uil die hij op het weggetje voor het huis had gevonden. Die uil had hij groot gebracht. Van de mensen in hun dorp hoorden Marijke en Evert later dat hij de uil zodanig had afgericht dat hij hem in zijn auto overal mee naar toe kon nemen, wat hij ook deed. Over de box werd nooit gesproken, gewoon omdat ze daar nooit aan dachten.

 

Enkele weken nadat ze in het huis getrokken waren viel het hun op dat erin de kamer die ze als kantoortje hadden ingericht soms een nare lucht hing. Wat het was konden ze niet thuisbrengen. Alles werd onderzocht maar de oorzaak was niet te vinden.

 

Opeens ging er een lichtje branden. Als Marijke en Evert ’s avonds bij hun huis aankwamen zagen ze in het licht van de koplampen vaak een kerkuil zweven. Zou de stank door een uil veroorzaakt kunnen worden?

 

Als je van de heuvel achter het huis op het garage dak keek dan zag je donkere bolletjes liggen. Het leek op mos en aan het schoonmaken van het dak hadden ze geen hoge prioriteit gegeven. Er was genoeg te doen na de verhuizing. Bij nader onderzoek bleek dat het mos uilenballen waren. Precies onder de box! En de box hing tegen de muur waarachter hun kantoor lag.

 

Evert plaatste zijn ladder tegen de box en toen hij in de buurt van de box kwam herkende hij de stank ogenblikkelijk. Al snel was de oorzaak van hun probleem duidelijk. De box was van achteren open en de eigenaar had de box voor een ventilatie opening in de muur van het huis gehangen. Op de bodem van de box lag een tapijt van nest materiaal en andere ondefinieerbare troep.

 

De beslissing was snel genomen. Uil of geen uil, een kamer door de stank niet kunnen gebruiken was niet acceptabel. De box moest weg.

 

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. De schroeven waren verroest, het hout was solide en 16 mm dik en alles was ook nog gelijmd. Dat, staande op een ladder, verwijderen betekende zagen, werken met een breekijzer, hamer, enzovoorts. Ze moeten het lawaai in de vallei voor het huis hebben kunnen horen.

 

Als je afgelegen woont komen er natuurlijk weinig mensen voorbij. De helft van de box hing nog aan de muur toen er een mede inwoonster van het dorp langs het huis liep. Gelukkig kenden Marijke en Evert deze Franse dame en konden ze het goed met haar vinden. Zij kregen het advies nooit tegen iemand te vertellen wat ze gedaan hadden. Je mag een uilennest niet verwijderen.

 

Nadat de box was verdwenen was de stank in de kamer bijna direct een stuk minder. Het bleef echter lang hangen maar na twee maanden was het bijna verdwenen. Nog een paar maanden en alles zal waarschijnlijk normaal zijn.

 

Wat is de moraal van dit uilen verhaal? Eenvoudig …. Dat je niets moet uitsluiten. Je verwacht niet dat iemand zo stom kan zijn een open uilen box voor een ventilatiekanaal te plaatsen. Maar die idioten bestaan echt.      

 Deel deze link op Facebook

Afbeeldingen: