ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Uw diploma en het buitenland.

Uw diploma en het buitenland.

Trek voordat u vertrekt naar Frankrijk altijd na of uw eventuele diploma’s in Frankrijk erkent worden.

Veel landen, waaronder Frankrijk, vragen bij erkenningsverzoeken om gelegaliseerde documenten.

Nederlandse opleidingsdocumenten van, door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkende instellingen kunnen worden gelegaliseerd bij DUO, de afdeling diploma erkenning en legalisatie.

 

Om in het buitenland aan te tonen wat opleiding in Nederland waard is, kunt u bij DUO een statusverklaring aanvragen.

 

Bent u in het bezit van een diploma waaraan in Nederland een formele onderwijsbevoegdheid is verbonden? En wilt u in Frankrijk les gaan geven? Dan kunt u een verklaring van onderwijsbevoegdheid aanvragen bij DUO.

 

Er zijn bij DUO uitgebreide statusverklaringen te verkrijgen voor de onderwijssoorten lbo. Vbo, vmbo, mavo, havo, mulo, hbs en mms. De uitgebreide statusverklaring is op naam gesteld en hierin staat in, welk soort diploma u heeft behaald en in welke vakken u examen heeft gedaan.

 

U kunt op het aanvraagformulier aangeven in welke taal u de verklaring opgesteld moet zijn.

 

Bij het aanvragen van een uitgebreide statusverklaring moet u kopieën van het diploma en uw cijferlijst meesturen. De kosten voor een uitgebreide statusverklaring bedragen € 57,-. Hiervoor moet u een betaalmachtiging op het aanvraagformulier invullen.

 

In plaats van een uitgebreide statusverklaring kunt u ook kiezen voor een standaard statusverklaring voor een van de hierboven genoemde onderwijssoorten. Deze kunt u gratis downloaden op www.europass.nl

 

Voor een verklaring (Diploma Description) van het hoger en wetenschappelijk onderwijs kunt u terecht bij de Nuffic.

 

Als u uw diploma en/of cijferlijst wilt laten vertalen, dan dient u zelf contact op te nemen met een beëdigd vertaler bij u in de buurt.