ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Régime d’auto-entrepreneur.

Régime d’auto-entrepreneur.

Frankrijk heeft grote bedrijven die wereldwijd bekend zijn. Namen als Renault. Peugeot en Citroen schieten u meteen te binnen. Maar ook l’Oreal, Air Bus,  Michelin en Yves Rocher tellen mee.

Deze economische reuzen hebben hun uitstraling over de hele wereld.

In 2010 werd door bedrijven 39,7 miljard euro geïnvesteerd in de Nederlandse economie. Buitenlandse bedrijven waren goed voor 24% van deze investeringen. Daarvan was Frankrijk de grootste met een aandeel van 6%, wat neer komt op een bedrag van ruim een half miljard.

 

                

Toch mogen we deze aantallen niet overdrijven. Bij de Franse Kamers van Koophandel staan meer dan drie miljoen bedrijven ingeschreven. Toch zijn er minder dan 250 industriële giganten (grandes entreprises) die meer dan 5.000 werknemers in dienst hebben.

Daarna volgen op het gebied van de werkgelegenheid 4.200 middelgrote bedrijven die werk bieden aan 250 tot 5.000 werknemers, (ETI’s - entreprises de taille intermédiaire).

In het land zijn verder 170.000 kleine en middelgrote ondernemingen actief die tussen de 20 en 250 werknemers in dienst hebben. (PME’s – petites et moyennes entreprises)

Tenslotte blijven er nog ca. 2.8 miljoen bedrijfjes over met minder dan 20 mensen. (TPE’s – très petites entreprises).

Deze kleine ondernemingen zijn van essentieel belang voor de Franse economie.

Als dit aantal in de toekomst zou gaan krimpen, zou dat desastreus voor de Franse economie. Sinds het begin van de economische crisis in 2008, zijn honderd duizenden hun baan verloren. Een groot aantal van die werklozen is voor zichzelf begonnen.  In de laatste jaren is het aantal TPE’s toegenomen met maar liefst 189%. Momenteel loopt meer dan 30% van de, vooral jongere Fransen, met het idee te spelen een eigen bedrijf op te starten. Dit heeft alles te maken met het succes van het Régime d’Auto-Entrepreneur.

De Franse overheid stimuleert het opstarten van een TPE. In 2011 is op internet een registratie-loket geopend waardoor de oprichting van een eigen bedrijf sterk wordt vereenvoudigd.

De invoering in 2011 van het systeem van individuele ondernemer met beperkte aansprakelijkheid (EIRL) moet de TPE flexibeler maken door vermindering van risico’s

De belangrijkste verandering in vergelijking met de tijd voor de EIRL werd ingevoerd is de bescherming van de persoonlijke bezittingen in geval van een faillissement.

Deze nieuw maatregel ging in op de bezorgdheid van de miljoenen zelfstandige ondernemers en blijkt een grote stimulans te zijn op toekomstige ondernemers.