ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Frankrijk en haar economie.

Frankrijk en haar economie.

Frankrijk is een van de grootste economieën van Europa. Met een nominaal BNP van $ 2.560.255 miljoen (volgens berekeningen van het IMF) staat het land op de zesde plaats op de wereldranglijst.  Geen slecht resultaat toch?

Maar is het allemaal wel zo rooskleurig?  Volgens de Franse minister van financiën, Pierre Moscovici, zou Frankrijk de potentie hebben gehad om in 2013 te groeien. Voor hem was er dan ook geen enkele aanleiding om de groeiverwachting voor 2014 bij te stellen of te verlagen. Hij wees nadrukkelijk suggesties van de hand dat Frankrijk op het punt staat zijn prognose omtrent de groei van de economie in 2013 met 1,2% naar beneden bij te stellen. Volgens de bewindsman zou dat zeker niet het geval zijn.

De Franse economie bleef de afgelopen drie maanden voor het derde kwartaal op rij op een (te) laag niveau. Deze trage groei leidde tot zorgen in de financiële markten dat de groeiprognose voor 2013 niet zal worden gehaald. Daar waar de regering ondanks alles toch mikte op een groei van 1,3%.

 

Minister Moscovici

Moscovici zei desgevraagd dat Frankrijk de groeiprognoses waar zal maken en tevens het begrotingstekort terug zal dringen.

Maar wat is de werkelijkheid? Het IMF heeft onlangs de vooruitzichten voor de Duitse economie verlaagd en nu gaat dit instituut ook uit van een sterkere krimp van de Franse economie. Het instituur waarschuwde dat de tweede economie van de Eurozone het risico loopt achter te blijven bij lidstaten in de periferie van de muntunie, waar wel in rap tempo structurele hervormingen zijn doorgevoerd.

Het externe klimaat verandert snel ten opzichte van andere Eurozone landen die een sterke verbetering van het concurrentievermogen laten zien, aldus he IMF. Om het gat te dichten zou Frankrijk de hervormingen die Frankrijk in de afgelopen zes maanden heeft gepresenteerd sneller moeten doorvoeren, is de conclusie.

Volgens het IMF zou de Franse economie met 0,2% krimpen. Eerder werd nog een krimp voorzien van 0,1%. Mocht er aan het eind van het jaar inderdaad sprake zijn van het verwachte herstel dat zou de Franse economie in 2014 weer met 0,85 groeien, aldus het fonds.