ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Is uw geld in Frankrijk veilig?

Is uw geld in Frankrijk veilig?

Schijnbaar zijn de Franse banken goed uit de crisis aan het komen en is het ergste aan hen voorbij gegaan. Hoewel de activiteiten stagneren, boeken ze sinds het begin van 2013 fantastische resultaten.

 

Frankrijks grootste bank, PNB Paribas maakte melding van een winst van 1,76 miljard euro in de periode tussen april en juni 2013. De daling was veel kleiner dan analisten hadden verwacht. Crédit Agricole zag een stijging van  60% tot 1,39 miljard euro. Ver boven de verwachtingen scoorde de Société Génerale. Deze bank verdubbelde de winst en kwam uit op een bedrag van 955 miljoen.

 

Door deze resultaten stegen de aandelenkoersen van deze banken gigantisch. BNP Paribas zag haar aandeel stijgen met 12%, Crédit Agricole zag haar aandeel stijgen met 15% en Société Génerale klom met 13%.

We zien dat deze financiële instellingen veel gezonder terugkeren uit 2012, het jaar waarin ze gebukt gingen onder een eruptie van buitengewone lasten en een dramatische verlaging van de balans.

 

Om te voldoen aan de nieuwe wettelijke normen rond kredietwaardigheid, die bekend staat als Bâle III en om aan de moeilijke marktomstandigheden en de economische neergang tegen te gaan, hebben de banken de laatste twee jaar flink moeten inkrimpen.

 

In 2012 heeft Credit Agricole zich losgemaakt van haar peperdure Griekse dochter Emporiki. Société Génerale deed haar Griekse dochteronderneming Geniki van de hand evenals de Amerikaanse beleggingsmaatschappij TWC.

 

De grote Franse banken die internationaal opereren hebben volgens het Internationaal Monetair Fonds behoorlijke vooruitgang geboekt. Vooral bij het opschonen van hun balansen. Daarbij behielden ze voldoende vermogen om te lenen aan de economie. Ook al zijn ze nog te veel afhankelijk van de financieringsmarkt, de financiële stabiliteit is sterk verbeterd.

 

Als je beschikt over een Franse bankrekening, kun je dus rustig op één oor gaan liggen. Geen enkele bank vertoont de neiging binnen korte tijd bankroet te gaan. En zou het onverwacht gebeuren, dan nog is er het garantiefonds voor deposito’s tot een bedrag van € 100.000,- per persoon per bank.

Mocht u veel geld in reserve hebben, dan is het aan te bevelen om uw reserves over verschillende banken te verspreiden.

 

Ondanks al deze gunstige geluiden gaan er stemmen op dat de Franse bankinstellingen hoewel zij met hun stijgende winsten hun opdracht de economie te ondersteunen niet nakomen. Het zou gebeuren over de rug van de gemeenschap.

 

President Hollande beloofde bij zijn verkiezing in zijn tien puntenplan bij nummer 8 de kosten van dienstverlening aanzienlijk te verlagen. Hoewel de kosten voor in het min staan onlangs zijn verlaagd is dit slechts een sigaar uit eigen doos. Banken compenseren dit door de prijs van andere diensten geleidelijk op te trekken.

 

Toch kunnen we met een gerust hart stellen dat Franse banken alleszins gezond zijn.