ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

De Franse cheque.

De Franse cheque.

In bepaalde dingen zijn de Franse conservatief. Waar in heel Europa gebruikt wordt gemaakt van de bankkaart en internetbankieren gemeengoed is, houden de Fransen nog steeds hardnekkig vast aan het gebruik van de cheques. U zult het zelf hebben gemerkt. De vaak trage afhandeling bij betalingen aan de kassa bij de supermarkt is het gevolg van weer eens Franse vrouw die haar boodschappen afrekent met een voorgedrukt papiertje.

 

Na Amerika is Frankrijk het tweede land ter wereld dat nog dagelijks gebruik maakt van de cheque. De Fransen schrijven gemiddeld nog steeds één cheque per week uit. Van de niet contante betalingen vindt in Frankrijk nog steeds 20% plaats via betaling met een cheque. Dit betaalmiddel is gratis en voor veel Franse is het een middel om hun uitgaven overzichtelijk.

In bepaalde gevallen is het zelfs verlicht om rekeningen per cheque te betalen, zoals de rekening aan de dokter of voor aan huis verrichte diensten. Maar ook de rekening van de cantines van de scholen.

 

Daardoor zijn het niet alleen ouderen die nog, traditioneel gebruik maken van dit betaalmiddel. Ook mensen tot 35 jaar en ouders met kleine kinderen zijn verplicht de cheque nog te gebruiken.

 

Er is een kleine meerderheid van de Franse die het prettiger vinden grote aankopen per cheque te betalen. De meeste aankopen van auto’s worden bijvoorbeeld betaald met dit papiertje. Toch zien we langzaam maar zeker Frankrijk mee gaan met de moderne tijd. Het jaarlijks gebruik van de cheque neemt met 4% af.

 

Meer en meer wordt er met de bankkaart betaald. Ook het giraal overschrijven rukt langzaam maar zeker op. Ook de automatische incasso is aan een opmars bezig.

 

De Franse regering heeft opdracht gegeven te onderzoeken hoe het aantal moderne, eenvoudige en goedkope manieren tot betalen kan worden uitgebreid. Partijen zoals banken, verzekeraars en consumentenorganisaties denken hierin mee en zij verlangen naar gebruikmaking van moderne vormen van betalen zoals betalen via internet en per telefoon.

 

Maar vooralsnog, de cheque is nog niet weg te denken. Heb je een Franse bankrekening, bestel ze dan maar. U zult ze nodig hebben.

Vaak beschikken grote winkels en warenhuizen over kassasystemen dat uw cheque volledig voor u invult en waardoor u allen nog maar uw handtekening hoeft te zetten.

 

In bepaalde gevallen, en dat is afhankelijk van de hoogte van het bedrag, kan er om een legitimatiewijs worden gevraagd. Hiermee hoopt met ongedekte cheques te voorkomen.

Zorg er voor dat de cheque die u uitschrijft gedekt is door de bank. De limiet van de cheque is gelijk aan de hoogte van uw banksaldo. Rood staan op de bank is in Frankrijk een kwalijke zaak en tegen het uitschrijven van ongedekte cheques wordt hard opgetreden.

 

Een Franse bank geeft weinig of geen marge op rood staan. Als u problemen heeft met de betaling op een bepaald moment, maak dan met de ontvanger een afspraak over het moment waarop hij de cheque aanbiedt aan de bank. Op die manier blijft het risico voor beiden beperkt. Immers, de ontvanger loopt weinig risico. De cheque blijft inbaar tot één jaar na afgifte.

 

Tenslotte nog wat tips over het gebruiken van cheques:

·         Gebruik cheques niet voor betalingen van kleine bedragen (onder € 30,-) Zo voorkom je dat door veel kleine betalingen uw overzicht verliest;

·         Gebruik altijd een zwarte pen en laat bij het bedrag, zowel in letters als in cijfers geen ruimte vrij. Zet een dubbele streep in de niet beschreven ruimten;

·         Het kan en mag een jaar duren voor de ontvanger een cheque incasseert. Noteer daarom altijd op de strook die achterblijft in uw cheque boekje alle gegevens.

·         Gebruik nooit cheques buiten Frankrijk;

·         Schrijf nooit cheques uit waarop de naam van de begunstigde niet is ingevuld, wacht met het zetten van uw handtekening tot de cheque volledig is ingevuld;

Meld verlies of diefstal onmiddellijk. Als u uw bank niet kunt bereiken maakt dan gebruik van het telefoonnummer van het Centre National d’Appels Cheques Perdus van de nationale Banque de France.

Het nummer is 00 33 8 92 68 32 08.