ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Yakult in de verkoop.

Yakult in de verkoop.

Wie kent de zuivelgigant Danone niet? Groupe Danone is een Frans voedingsmiddelenbedrijf dat gespecialiseerd is in zuivelproducten, yoghurt, bronwater in flessen en medische voeding.

Danone werd in 1919 in Barcelona opgericht door Isaac Carosso als een klein bedrijf dat yoghurt produceerde. Yoghurt was op dat moment een niet erg bekend product uit de Balkan. Carosso noemde zijn bedrijf naar zijn zoon: Daniel. Het product sloeg al snel aan.

Tien jaar later, in 1929 werd de eerste fabriek in Frankrijk gebouwd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde het bedrijf naar New York. In 1958 keerde Danone terug naar Parijs. Het hoofdkantoor van Danone bevindt zich hier nog steeds. In 1967 volgde een fusie met de kaasmakerij Gervais.

Intussen was de glasfabrikant Boussois-Souchon-Neuvessel (BSN) op zoek naar uitbreiding. Na een mislukte overnamepoging op Saint-Gobain (de producent van Isover) besloot BSN van strategie te veranderen en ging zich concentreren op de voedingsindustrie.

In 1970 nam BSN de producent van Evian en de brouwerijen Kronenbourg en Känterbrau over.

In 1973 fuseerde BSN met Gervais-Danone. Aanvankelijk ging het bedrijf als BSN-Gervais-Danone door het leven.

In 1994 werd de naam gewijzigd in het simpeler Danone en werd een wereldspeler. In het begin van deze eeuw kocht Danone een belang van 20% in de Japanse branchegenoot Yakult-Honsha.

Op dit moment staat Danone voor de verkoop van het volledige belang in Yakult. Binnen Danone woedt een felle discussie over de verkoop van het belang, maar er is nog geen definitieve beslissing genomen.

De huidige marktwaarde van Yakult, vooral bekend van de kleine flesjes probiotische zuiveldrank, wordt geschat op 8 miljard euro. Met de verkoop van het belang van Danone is dus een bedrag gemoeid van 2 miljard.

Bij de verkoop van het belang zou er een einde komen aan een samenwerking die ruim tien jaar heeft geduurd. In het verleden probeerden de Fransen het belang in Yakult juist verder uit te breiden. Maar vooral vanuit Japan was er fel verzet tegen die uitbreiding.

Het geld dat Danone eventueel ophaalt door het afstoten van het belang in Yakult zal waarschijnlijk worden gebruikt voor acquisities. Als mogelijke overname kandidaat wordt de Amerikaanse babyvoeding fabrikant Mead Johnson Nutrition genoemd. Dit bedrijf heeft een marktwaarde van ruim 20 miljard dollar.

Van de kant van Danone en Yakult wordt vooralsnog niet gereageerd op de berichten.

Maar de conclusie is dat sommige delen van de Franse economie het zo slecht nog niet doen.