ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

MVRDV scoort in Caen.

MVRDV scoort in Caen.

 

MVRDV is een Nederlands architectenbureau dat werd opgericht in 1991 en gevestigd is in Rotterdam. De naam is een afkorting van de achternamen van de architecten: Winny Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries.

Het bureau is bekend om zijn experimentele architectuur en de bijdrage aan de vernieuwing van architectuur in Nederland.

 

Na de oprichting kreeg het bureau al snel bekendheid door een aantal bijzondere projecten. In 1993 waren zij verantwoordelijk voor “Villa VPRO” op het mediapark in Hilversum.

Een ander opmerkelijk ontwerp waren de 100 zogenaamde “WOZOCO’s” (woonzorgcomplex) in Amsterdam Osdorp. Opvallend aan deze flat van negen verdiepingen is het feit dat sommige woonblokken tot elf meter naar buiten steken. Ook opvallend zijn de fel gekleurde, doorzichtige balkons. Voor dit ontwerp ontving MVRDV de prestigieuze Merkelbachprijs.

 

Al snel braken zij internationaal door. In 2004 werd in Madrid de Mirador, een blok van 165 appartementen gerealiseerd

Daardoor ontstond steeds meer internationale belangstelling voor het werk van deze drie architecten. Ze ontwierpen gebouwen in onder meer Duitsland, Noorwegen, Engeland, Oostenrijk, Frankrijk en Verenigde Staten, Japan en China.

 

In Caen wordt het “schiereiland” gerealiseerd. Het gaat hier om een stedenbouwkundig project. Dit project moet aansluiten bij het Normandisch landschap Het moet de indruk wekken van een mozaïek, een groene frisse omgeving, bestaande uit eilandjes omgeven door open ruimtes. De bedoeling is de mobiliteit voor voetgangers te vergemakkelijken.

 

Een aantal architectenbureaus mocht haar plannen presenteren. Volgens Philippe Duron, burgemeester van Caen is er nauwelijks discussie geweest. MVRDV werd unaniem gekozen als het bureau dat dit project uit moest gaan voeren.

 

Opnieuw zien we Nederlanders succes boeken in Frankrijk.

 

 Deel deze link op Facebook

Afbeeldingen: