ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Vestiging: Wonen in Frankrijk

Uw droomhuisje gevonden?

De kogel is door de kerk. Het besluit staat vast. U gaat een tweede woning kopen in Frankrijk en wellicht gaat u zich daar op termijn voorgoed vestigen. Wat een geweldig plan. Maar dan…
Dan komen de vragen.

Hoe bent u op het idee gekomen om naar Frankrijk te trekken? Vorige vakanties? Verhalen van anderen? Een film op TV? Misschien zelf een overhaastte vlucht uit Nederland?

Heeft u goed nagedacht waar u uw tweede of uiteindelijk permanente woning wilt vinden? In de Dordogne? In de Provence? Gaat uw voorkeur uit naar de Middellandse zeekust? Of wordt het misschien La Manche in Normandie?
Frankrijk is zo groot en elk gebied is zo verschillend van aard en karakter.

Te veel mensen zijn door een ondoordachte daad en vanwege een gebrek aan informatie en voorbereiding van een koude kermis thuis gekomen. Dat willen wij u besparen.

 

 

Waar moet u rekening mee houden? Op de volgende pagina’s kunt u een aantal goede adviezen van ons en van FPS vinden. Maar voordat u uw definitieve beslissing neemt zijn er talloze vragen die kunnen opkomen. Om er maar een paar te noemen:

- Hoe koopt men een huis in Frankrijk?

- Kunt u de informatie van de eigenaar of makelaar vertrouwen?

- Bent u onzeker over de staat waarin het huis verkeert.

- Kunt u uw plannen met het huis wel realiseren?

- Hoe weet u zeker dat het koopcontract in orde is?

- Hoe wordt het erfrecht geregeld?

- Wat moet u doen om het huis te financieren?

- Waarom is het goed het huis te laten inspecteren?

- Denkt u er over te gaan verbouwen of te renoveren en wilt u eens over uw plannen praten?

- Hoe vindt u de juiste vakmensen en wat zijn de procedures en vergunningen?

 

Er zijn websites waarop u algemene informatie kunt krijgen over het kopen van een huis in Frankrijk maar ieder geval is anders. Een persoonlijk gesprek kan verhelderend zijn.

Ma-Deuxième-Vie geeft u in samenwerking FPS de gelegenheid, tegen een geringe vergoeding, met onze juridische, notariële, financiële en bouwkundige experts te praten. Alle experts zijn uiteraard gekwalificeerd en volledig onafhankelijk. Zij kunnen u op weg helpen.

 

Zijn er andere zaken die u wilt bespreken? In de meeste gevallen hebben wij de expert. Mocht het echter gaan om een zeer specifiek geval dan vinden wij de juiste deskundige voor u.

Misschien wilt u alleen maar eens praten met iemand over wonen in Frankrijk? In dat geval brengen wij u in contact met iemand die al jaren in Frankrijk woont waarmee u gewoon eens gezellig kan praten.

 

Op de navolgende pagina’s zullen wij u trachten te vertellen waar u rekening mee dient te houden en welke “beren` u op uw weg tegen kunt komen.

 

Emigreren naar Frankrijk. Hoe douce is la France?

Emigreren naar Frankrijk. Hoe douce is la France?

Het is zo vlug gezegd. We gaan emigreren naar Frankrijk. Toch is het een belangrijke stap in uw leven. Op deze en volgende pagina's willen we u begeleiden bij het hele proces en aangeven waar u rekening mee dient te houden.

Uw oude woning.

Uw oude woning.

U gaat naar Frankrijk. Maar wat met uw oude woning?

Voorbereiding

Voorbereiding

Wij raden u aan om vooraf eens rustig na te denken over de streek waar u zich wilt gaan vestigen. Maar belangrijker nog, deze eens goed te verkennen. Nu hoor ik u al zeggen: “Maar we gaan al jaren daar en daar op vakantie”. En dat is nu net het probleem. U DENKT al jaren bekend te zijn in een bepaalde streek. Het was echter steeds een vakantie.

Spreek de taal

Spreek de taal

Ieder avontuur, en dat is het, is in Frankrijk gedoemd te mislukken als je de taal niet machtig bent. Hoe aardig de mensen ook zijn; ze verwachten van je dat je aanpast aan hun land en hun gewoonten. Als je verwacht een normaal sociaal leven op te kunnen starten, is kennis van de taal een must.

Verzamel alle informatie

Verzamel alle informatie

Hoe vindt u uw ideale huis in La Manche. Dat kan op veel manieren. Via internet. Locale kranten en talloze Immo-magazines. Een andere manier is via onze site. Ons aanbod is goed, gevarieerd en we zijn betrouwbaar. We zijn bekend in de streek en kunnen u wat dat betreft goed adviseren.

De volgende stap

De volgende stap

U bent in La Manche. Samen met de verkoopmakelaar heeft u de woning gezien. De staat van onderhoud is echt goed. In huis valt het geheel niet tegen. In gedachten ziet u zichzelf al kleine klusjes en verbouwingen uitvoeren. Voor uw gevoel is dit het huisje waarvan u droomde.

Compromis de vente

Compromis de vente

Volgens Le Petit Robert, de Franse Dikke Van Dale is een compromis de vente “Une convention provisoire par laquelle deux personnes constatent leur accord sur les conditions d’une vente, en attendant l’acte notarié de régularisation.”

Tekenen van het compromis de vente

Tekenen van het compromis de vente

Toch wel spannend. Op de afgesproken datum en tijd stapt u het notariskantoor binnen om het compromis de vente te tekenen. Vaak wordt daarbij een goed glas wijn geschonken en u verlaat het kantoor met een bijna euforisch gevoel. De kogel is door de kerk.

De Aanbetaling

De Aanbetaling

U hebt uw plekje in La Manche gevonden, De omgeving is verkend. U bent verliefd op uw stulpje en een deel van de administratieve rompslomp is achter de rug. Maar nu komt het belangrijkste deel van uw onderneming. De betaling.

Overige voorwaarden

Overige voorwaarden

Voor de meeste kopers is het financieringsvoorbehoud de belangrijkste ontbindende voorwaarde. Er zijn er echter nog meer en bovendien is er nogal eens verwarring over de aard van een voorwaarde. In sommige uitvoeringen van het compromis de vente staan de opschortende en ontbindende voorwaarden door elkaar.

De Acte Authentique

De Acte Authentique

Eindelijk, het is zover. U gaat naar Frankrijk. Uw huis of tweede huis is bijna een feit. De laatste formaliteit is de ondertekening van het leveringscontract, de acte authentique (ook wel acte de vente genoemd).

Société Civile Immobilière

Société Civile Immobilière

Om allerlei toestanden te voorkomen kan de oprichting van een SCI uitkomst brengen en het kan u veel voordelen brengen.

Begrippen en afkortingen

Begrippen en afkortingen

Op de pagina’s vestiging en diverse partijen heeft u kunnen lezen dat u met tal van partijen en zaken te maken krijgt. U zult termen en afkortingen in diverse media en advertenties tegen komen die, zelfs al beheerst u de Franse taal redelijk tot goed, u totaal niets zeggen. Om die reden hierbij een lijst van afkortingen en kreten die u verder kunnen helpen of het lezen makkelijker kunnen maken.