Mont Saint-Michel
Wie de geschiedenis van de Mont Saint-Michel kent, weet dat het eiland aanvankelijk vast aan de kust lag. De berg was omgeven door bossen. Een vloedgolf verwoestte een deel van het bos en spoelde de grond weg.
Later werd de rest van het bos gekapt en verbrand tijdens de 100-jarige oorlog. Hierdoor begon de zee rond het eiland meer en meer te verzanden. Het mythische eiland stond op het punt te verdwijnen. Vanuit Beauvoir werd op een dam een tramlijntje aangelegd om bezoekers naar de abdij te vervoeren.
Het tramlijntje verdween later, maar de dam bleef intact, met alle gevolgen vandien. Het aanslibben van land vond plaats in een nog hogere versnelling. Hier moest iets aan gebeuren.
Na een onderzoeksperiode van ruim 10 jaar, nam toenmalig premier, Dominique de Villepin, in 2006 een besluit. De Mont Saint-Michel moest worden terug gegeven aan de zee. Het enorme bouwproject zou zes jaren in beslag nemen.
De bestaande dam zou worden afgebroken en worden vervangen door een brug. Maar eerst moesten miljoenen kubieke meters grond worden weggezogen en via een hydraulisch systeem, kilometers verderop in zee worden geloosd.
Ook de stroom van de rivier de Couesnon moest worden gereguleerd. Daarvoor werd een enorme dam met sluisopeningen aangelegd.
De parkeerplaats aan de voet van de abdij zou geheel verdwijnen een enorme nieuwe ruimte werd op 3 km. landinwaarts aangelegd.
Men heeft woord gehouden. We zijn inmiddels zes jaar verder en de werken zijn gereed.
Op 28 april werd de nieuwe parkeerplaats in gebruik genomen en nu zult u een flinke wandeling moeten maken bij uw bezoek aan de Mont Saint-Michel.
Toch, ondanks een fikse wandeling, mag u tijdens een vakantie in Normandie een bezoek aan dit, door de Unesco uitgeroepen werelderfgoed niet overslaan.
Wilt u meer weten over de Mont Saint-Michel en haar geschiedenis, kijk dan op onze pagina Cultuur > abdijen en kerken.