ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

De ziekte van Lyme.

De ziekte van Lyme.

 

Als u naar Frankrijk gaat voor uw vakantie en uw hond is zo gelukkig dat hij mee kan, schuilt er een klein gevaar in zijn vakantie.

De meeste van de vakantiewoningen waar u welkom bent met uw huisvriend  liggen op het platteland. Vaak in de buurt van boerderijen. Veel Franse boeren houden schapen, en als er een dier is dat teken over kan brengen is het wel een schaap.

 

Gelukkig zijn niet alle teken besmet. Slechts 10 tot 15% van de teken (ixodesteek) bevat een ziekteverwekkende kiem, de z.g. borrelia.

Deze bacterie kan zich in wilde dieren zoals herten en zwijnen, maar ook in schapen vermeerderen zonder dat deze er ziek van worden. Wanneer een teek zich voedt op zo een geïnfecteerd dier, raakt hij besmet. Op zijn beurt kan de teek uw hond besmetten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de teek zich minimaal 24 uur moet voeden om voldoende bacteriën over te dragen op ziekte te veroorzaken. Verwijdering van teken in een heel vroeg stadium is dus belangrijk om het krijgen van de ziekte voor te zijn.

 

Een beet van een teek openbaart zich doordat de teek zelf nog zichtbaar is of doordat je een bultje op de huid van je hond voelt. Zoals gezegd, schapen dragen vaak besmette teken met zich mee.

Wat kunt u doen om uw hond optimaal te beschermen?

 

Ga voor u op vakantie gaat even langs bij uw dierenarts en laat uw hond nakijken en laat u voorlichten.

Schaf eventueel op zijn advies teekwerende en teekdodende middelen aan. Momenteel is de seresto halsband het meest aan te bevelen.

Daarnaast zijn er diverse pipets met bestrijdingsmiddelen tegen teken en vlooien verkrijgbaar.

Kijk uw hond regelmatig na. Vindt u een teek, verwijder deze meteen met een tekenpincet.

 

Dit pincet kunt u meenemen in uw EHBO doosje voor uw hond.

 

Voor meer informatie en praktische adviezen kijk op www.dzeh.nl