ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Op vakantie met uw honden?

Op vakantie met uw honden?

 

Uw viervoeters door vrienden of familie laten verzorgen tijdens de vakantie, is vrij snel te regelen. Zorg wel voor een maandelijkse vlooien- en tekenbehandeling. Daarnaast dient u uw honden elke drie maanden te ontwormen. Het vraagt iets meer voorbereiding wanneer uw honden naar een pension gaan. Voor een bezoek aan een pension worden eisen gesteld aan de gezondheid van uw dieren, met name aan de vaccinaties. Pensions stellen de cocktail enting en de kennelhoest (neus)enting verplicht. Enkele dagen voordat uw huisvrienden naar het pension gaan, is een vlooienbehandeling nodig. Hierdoor nemen uw honden geen ongedierte mee naar het pension en bent u er van overtuigd dat bij het ophalen geen vlooien of anderszins mee naar huis worden genomen. Ook is een wormenkuur bij thuiskomst aan te raden.

 

Mee op reis.

 

Op onze website staan een aantal vakantiewoningen waar u welkom bent met een, twee of meer honden. Een simpel rekensommetje leert dat dit in veel gevallen goedkoper is dan uw viervoeters naar een pension brengen. Er zijn dan wel enkele zaken waar u rekening mee dient te houden. Voordat uw beestenboel de grens over mag moeten deze gechipt zijn en deze moet zijn vermeld in een Europees dierenpaspoort. Minimaal 21 dagen voor vertrek moeten de honden gevaccineerd worden tegen hondsdolheid (rabiës).

 

Om op vakantie uw honden gezond te houden is een goede parasietenbestrijding van belang. In landen aan de Middellandse Zee, zoals Spanje, Griekenland, Italië, maar ook in Frankrijk kan uw hond ernstig ziek worden van een beet van een teek of een mug. Gaat u naar deze landen, laat uw hond dan behandelen tegen vlooien en teken met een middel dat ook muggen afweert. Dit kan met een maandelijkse vlooien- en tekendruppel of een vlooien- en tekenband die permethrine-achtige stoffen bevatten (bijvoorbeeld permethrin, deltamethrin of flumethrin). Laat uw honden ook behandelen met een middel dat hartworm voorkomt met een middel dat selamectine, moxidectine of milbemycine bevat. Hartwormen worden overgebracht door muggenbeten. In Frankrijk komt ook de Franse Hartworm voor die via slakken worden verspreid. Honden die slakken eten raken eenvoudig besmet. Voorkomen is beter dan genezen.

 

U vindt het heel normaal dat, wanneer u op reis gaat, u een EHBO-kit in uw auto bij u heeft. Het is verstandig om ook zo een kit samen te stellen voor uw hond. In zo’n kit horen onder meer verband, ontsmettingsmiddelen, wagenziekte medicatie, diarreeremmers, sunblocker en parasietenbestrijding.

Dierenziekenhuis Eindhoven stelt dit soort EHBO-kits samen, specifiek afgestemd op uw hond, rekening houdend met ras en gewicht.

 

Voor meer informatie kijk op www.dzeh.nl

 

Laatste tip; als u terug naar huis vertrekt, zorg dan dat tuin en huis goed zijn opgeruimd. Verpest de mogelijkheid voor anderen om hun hondenvrienden mee op vakantie te nemen niet!