ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Hoge verkeersboetes in Frankrijk

Hoge verkeersboetes in Frankrijk

 

In 2011 vielen in Frankrijk ongeveer 4.000 verkeersdoden te betreuren. Het beleid van de regering is er op gericht dit aantal sterk terug te dringen. Om die reden werden aan het begin van dit jaar verschillende verkeersboetes fors verhoogd.

Het telefoneren achter het stuur kostte € 35,- Deze boete is opgetrokken tot € 135,-

 

Niet noodzakelijk rijden op de vluchtstrook en het overschrijden van de ononderbroken lijn tussen vluchtstrook, wat in het verleden € 35,- kostte, wordt nu ook beboet met een bedrag van € 135,-

 

De meeste commotie wordt veroorzaakt door het bericht dat Nederlanders die naar Frankrijk op vakantie gaan, geconfronteerd zouden kunnen worden met boetes van € 1.500,-.

Als reden voor deze boete werd aangegeven dat het gebruik van navigatieapparatuur die de locatie van flits camera’s toont sinds januari bij wet verboden is.

 

Nu ligt de zaak toch wel iets genuanceerder. Om te beginnen is er het verschil tussen radardetectie en flitspaalsignalering. Een radardetector ontvangt een radarsignaal op dat bijvoorbeeld wordt verzonden door een laser gun of een mobiele camera. Deze vorm van detectie is al jarenlang verboden in de meeste Europese landen.

 

Uw navigatiesysteem wordt gevoed door het z.g. GPS systeem. In de software van moderne navigatiesystemen zijn allerlei extra’s toegevoegd. Zo ook de plaatsen waar vaste flitspalen staan opgesteld.

Indien uw navigatiesysteem van deze extra opties is voorzien is dat dus vanaf dit jaar verboden. Het simpel uitschakelen van de hier bedoelde functie is niet voldoende. Zelfs het bezit van een dergelijk navigatie apparaat kan u in de problemen brengen, ook al staat het uit.

Betekent dat, dat u uw navigatiesysteem niet meer kunt gebruiken? Nee! 

 

De rechtshulpwijzer van de ANWB raadt aan om de bedoelde software geheel te verwijderen. Als u niet weet hoe u dit kunt doen, neem dan contact op met de verkoper, de importeur  of de producent van uw navigatiesysteem.

 

Overigens, als u via de website van Google Earth of ViaMichelin een uitdraai maakt en op papier print, dan bent u niet strafbaar.

Vooral de routebeschrijving van ViaMichelin is een uitstekende vervanging.