
Gezellig op reis en gezond weer terug.
U gaat lekker op vakantie naar La Douce France. U wilt plezierig van uw tijd daar genieten. Maar het is wel prettig als u ook weer gezond thuiskomt.
Iedereen heeft in zijn of haar auto een eerste hulp doos. Dat is immers verplicht. Maar heeft u ook gedacht aan een reisapotheek. En wat neemt u mee in die apotheek?
Om te beginnen neemt u uw receptmedicijnen en de vrij verkrijgbare medicijnen die u regelmatig gebruikt mee. Controleer wel goed of u voldoende heeft voor de duur van uw verblijf en een week extra. Niemand kan u garanderen dat u op de geplande datum weer naar huis vertrekt.
Hou ook rekening met onverhoopte zaken. Als u in Nederland wel eens last heeft van een allergie of hooikoorts, kunt u extra last krijgen in een andere omgeving. Ga naar uw huisarts en overleg even of het nodig is om daar in te voorzien en laat u een recept voorschrijven.
Denk ook aan middelen tegen jeuk door insectenbeten of aanraking met kwallen. Een middel tegen obstipatie of verstopping is zeker een aanrader. Zorg voor een middel tegen tekenbeten en een tekentang. Ook wordt vaak een ontsmettingsmiddel voor wondjes en schrammen vergeten.
En last but not least, voldoende zonnebrandbescherming met een voldoende hoge beschermingsfactor.
Lees ook alle bijsluiters nog eens goed door. Mogelijk staan daar zaken in om rekening mee te houden tijdens uw vakantieomstandigheden. Kijk ook nog even de uiterste houdbaarheidsdatum van uw medicijnen na.
Bent u brildragend, dan is het verstandig een reservebril mee te nemen
Geneesmiddelenpaspoort.
Bij uw apotheek kunt u kosteloos een medicijnenpaspoort laten maken. Dat is makkelijk als u Frankrijk een arts of een apotheek moet bezoeken.
Bovendien heeft u een speciale verklaring van een arts nodig voor douane of politie als u medicijnen gebruikt die onder de opiumwet vallen. Ook is een dergelijke verklaring handig als u injectiespuiten en –naalden bij u heeft.
Bewaren.
Bewaar uw medicijnen altijd in de oorspronkelijke verpakking met de bijsluiter.
De meeste medicijnen kunnen op kamertemperatuur worden vervoerd. Als u echt de hitte op gaat zoeken, overleg dan even met uw apotheker.
Voor medicijnen die koel bewaard moeten worden kunnen problemen ontstaan. Zetpillen kunnen zacht worden, crèmes en oogdruppels kunnen bederven, insuline kan bederven en de houdbaarheid van andere medicijnen kan snel terug lopen.
Een goede koelbox of koel etui kunnen uitkomst brengen.
Tenslotte.
Elke zorgverzekeraar moet u kosteloos de z.g. European Health Insurance Card verstrekken. In principe is dit hetzelfde als uw ziekenfondspasje, (ook meenemen) maar deze pas is internationaal erkend. Het voorkomt in veel voorkomende gevallen contante betalingen.
Mocht het u toch overkomen dat u onverhoeds naar een arts moet, dan zal de taal vaak een probleem zijn. Er zijn echter heel praktische lijsten. De eerste lijst heet “Wat is de reden van uw komst?” Hierin worden tal van vragen in het Nederlands gesteld en bijna elke aandoening wordt besproken.
U vult deze lijst in aan de hand van kruisjes. Dan neemt u de twee lijst. Deze heet “Quelle est la raison de votre visite? “ Op deze lijst neemt u de kruisjes van de Nederlandse lijst op precies dezelfde plaat over, en heeft u de Franse vertaling op papier.
Deze lijst bestaat uit vier pagina’s en is te downloaden via bijgevoegd PDF bestand.
Voor meer informatie over de Franse medische wereld, kijk op onze pagina “Over Frankrijk – Gezondheidszorg”.
Wij wensen u een gezonde vakantie.