ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Diverse isolatiematerialen

Diverse isolatiematerialen

Als we besluiten om een pand beter te isoleren zijn er twee mogelijkheden. Isolatie aan de buitenzijde of aan de binnenzijde. In dit stukje behandelen we de isolatie van de binnenzijde. Tegelijk bespreken we een aantal materialen. Hoe de diverse systemen en materialen moeten worden aangebracht zal hier niet uitgebreid aan bod komen. Daartoe zijn er vele bronnen, zoals de ‘fiches technique’ van de bouwmarkt. Sommige bouwmarkten bieden ook cursussen aan van een halve dag en instructies op internet.

 

Het gebouw heeft 3 hoofdonderdelen die hun eigen specifieke eigenschappen hebben en voor welke meer of minder geschikte materialen zijn bedacht. Het grote principe van isoleren is dat we materiaal aanbrengen waar zo veel mogelijk lucht in opgesloten zit, in laagjes, belletjes, of andere vormen. Stilstaande lucht is de beste isolator. Vrijwel alle materialen zijn op dit principe gebaseerd.

 

In de handel zien we ook regelmatig een soort zilverfolie met een aantal lagen wattenachtige structuur, de z.g. « isolation mince ». Vrijwel nooit staat er een L of een R waarde op de verpakking. Onderzoek, laat staan certificering is er niet over te vinden en in de bouwmarkt wordt zonder cijfers te noemen gesuggereerd dat een enkele laag zou volstaan en evenveel zou doen als een laag steenwol die vele malen dikker is. Een soort wondermiddel dus. Deze suggestie is volkomen bezijden de waarheid. De “dunne isolatie” isoleert ongeveer even goed als een precies even dikke laag glas- of steenwol. Hebben we 4-8 cm steenwol nodig, dan hebben we dus ook 4-8 cm “dunne isolatie” nodig.

  

Dat betekent dat je meestal vele lagen van dit materiaal moet aanbrengen. Een enkele dunne laag, zo van de rol, haalt namelijk nauwelijks een R van 0,5. Gezien de toch al hoge prijs per m2 van dit materiaal, die we dan vervolgens met een factor 6 á 10 moeten vermenigvuldigen, maakt “isolation mince” wel tot een heel dure isolatie. Voor hetzelfde effect kun je ook een soort zilverkleurig folie nemen, aan te brengen op bijv. een steenwoldeken. De folie houdt een deel stralingsenergie tegen. De gewenste isolatie door opgesloten lucht kan ook door veel goedkoper glas- of steenwol worden geleverd.

 

De vloer

 

Als we de vloeren willen isoleren, kunnen we dat met een aantal materialen doen. Kunststofplaten, zoals polystyreen extrudé, polystyreen expansé, polyuretaan, of platen op basis van mineralen, zoals steenwol en glaswol.

Tegenwoordig zijn er ook andere materialen in de handel: geperste houtsnippers, hennepwol, watten van wol of andere stoffen, afval van maisplanten etc. Omdat de vloeren een zware belasting kennen, moet het materiaal goed tegen indrukking kunnen.

Polystyreen extrudé is bijvoorbeeld zo drukvast, dat het ook als (verloren) betonbekisting gebruikt kan worden, en als stuwmateriaal in het transport.

Bij polystyreen expansé zijn er diverse kwaliteiten te koop. Voor de vloer moeten we er één nemen met voldoende indrukweerstand. De platen steenwol bijvoorbeeld bestaan ook in starre vorm, en zijn speciaal geschikt voor vloeren. De indrukweerstand moet minimaal 60 zijn.

Een mogelijkheid die  toegepast wordt als de vloer onregelmatig is, dus doorgezakte balken kent, of bij een stenen vloer die kuilen vertoont, is de vloer tegelijk te isoleren en te egaliseren door middel van holle korrels, een soort gepofte knikkers van klei. Ook hierin zit lucht opgesloten en de korrels vullen de oneffenheden uit.

 

De wanden.

 

Tegen de wanden kunnen makkelijker de wat goedkopere steenwoldekens worden bevestigd. Vaak tussen stijl- en regelwerk  Er zijn ook platen in de handel waarbij het gipsbord op een isolatiemateriaal geplakt is. Deze platen kunnen op stijl- en regelwerk worden  bevestigd, maar ook direct op de muur gelijmd worden met dotjes lijm, zodat de platen mooi in lijn kunnen worden geplaatst. Deze platen zijn doorgaans 1,20 m breed en daarmee zwaar en dus lastig te hanteren. Bovendien bestaan deze platen slechts met een isolatiedikte van 4 cm, wat in vele gevallen aan de lage kant is.

 

Het dak.

 

Als het hellende dak geïsoleerd wordt, kunnen dezelfde materialen gebruikt worden als eerder besproken. Af te raden zijn de kunststofplaten, vanwege hun brandgedrag. Het dak zit boven de ruimte en bij brand vallen er hete druppels naar beneden, die het vluchten beletten. Over het algemeen worden daken zwaar geïsoleerd. Een pakket van 20-24 cm is geen uitzondering.

 

Dampremmende laag

 

Aan de als binnenzijde bedoelde kant, de ‘warme’ kant van bijvoorbeeld steenwoldekens zien we vaak een donkere laag, een soort bitumenlaag. Dit is een dampdichte laag, ook wel dampremmende laag genoemd.

Bij materialen die deze laag niet hebben, brengen we dan een dampdichte folie aan, altijd aan de warme zijde. (bij de wintersituatie). Dat kan juist onder de gipsplaat. Binnen is het doorgaans warmer dan buiten, dus de warme kant is de binnenzijde van een constructie.

Waarom is dit zo belangrijk? In de kamer wordt veel vocht geproduceerd, personen, kookapparatuur en verdamping geven water aan de lucht in die ruimte. Dit wordt dan waterdamp.

Aan warme lucht kan ook veel meer waterdamp toegevoegd worden dan aan koude lucht.

Bij elke temperatuur past een maximale hoeveelheid waterdamp, men spreekt dan van de maximale dampspanning. Wordt dit evenwicht verstoord, dan condenseert de waterdamp. Verplaatst de warme en vochtige lucht vanuit de kamer zich door de constructie naar buiten, dan komt er op die route een punt waarbij de temperatuur zo laag is, dat de maximale dampspanning overschreden wordt. De damp condenseert dan midden in de isolatie en kan helaas zijn tocht niet voortzetten om buiten wel weer te verdampen.

We kennen dit verschijnsel bij het beslaan van een bril, als men vanuit een koude omgeving in een warme kamer gaat, die ook veel meer vocht bevat. De bril ‘beslaat’, dus het vocht in die warme kamer condenseert op de koude brillenglazen.

Condens levert schade op, de isolatie wordt op den duur drijfnat en houtwerk kan gaan rotten. Om die reden brengt men een dampwerende laag aan, zodat de lucht met vocht niet meer in de isolerende constructie kan dringen. Dit moet heel precies gebeuren. Vooral het afwerken van doorvoeren, zoals stopcontacten, leidingen e.d. vraagt precieze aandacht om alle damp tegen te houden.

 

Nog wat formules:

De indrukweerstand wordt uitgedrukt in kPa (kiloPascal) 1 Pascal = 1 Newton /m2

De dampremmende eigenschap heet diffusieweerstand, en wordt uitgedrukt in mu d, of sd, variërend van 2000 tot 9000

 

Auteur: Mevr. Edith Janzen - Architect

Voor meer info: creacominfo@orange.fr