
Isolatie
Als we een huis bewonen willen we graag dat het in de winter niet te koud wordt binnen en tevens dat het in de zomer niet te heet wordt. In de winter kunnen we een kachel aansteken of de verwarming aanzetten.
Als het dan toch niet makkelijk is om het huis op een aangename temperatuur te houden, is er sprake van onvoldoende isolatie. Dat kan zowel aan de muren, de ramen, de vloeren of het dak liggen, of aan allemaal tegelijk.
Oude huizen zijn vaak niet voldoende geïsoleerd. Het idee dat de dikke muren, soms wel 1 meter dik, de warmte wel zullen vasthouden, is maar zeer betrekkelijk. Deze natuurkeien of granietblokken hebben weliswaar een grote warmtecapaciteit ofwel opslag van de warmte, maar kennen tegelijk ook een makkelijke doorgang van de warmte.
Dus binnen een kamer absorberen ze veel warmte en kunnen deze ook lang afgeven, maar tussen een warme kamer en de koele buitenlucht transporteren ze de warmte juist relatief makkelijk.
Deze doorlaatbaarheid van warmte duiden we aan met de letter lambda. (L)
Het omgekeerde van de lambda heet R, en is de isolatiewaarde van een bepaalde constructie. Geeft de lambda een waarde die bij het materiaal hoort, bij een standaarddikte van een meter, de R waarde is bij elke dikte van het materiaal weer anders.
In een tabel en vooral op internet kunnen we de waardes vinden voor de meeste materialen waar we mee te maken hebben. Zo is bijvoorbeeld de R-waarde van 2 cm polystyreenplaat 0,5 en van een 4 cm dikke plaat is hij 1.
De lambdawaarde is altijd op een meter dikke laag gebaseerd en voor polystyreenplaat is hij 0,04. De relatie tussen R en L is als volgt: R = d / L. d is de dikte van het materiaal in meter.
Zoeken we de R waarde op van onze eerder genoemde keienmuur, dan vinden we de lambda van 3, en als de muur een meter dik is, hebben we een R van ca. 0,33. Voor een behagelijke ambiance hebben we al snel een R van 3, of liever 4 nodig.
Is de muur bijvoorbeeld een halve meter dik, dan hebben we nog maar een R van 0,17. Dus als u een pand betrekt, bepaal zo goed mogelijk van welk materiaal dit is gebouwd, en zoek de bijbehorende waardes op. Blijkt de isolatiewaarde te laag te zijn, overweeg dan om isolatie aan te brengen.
Voor degene die nog wat eenheden willen hebben.
L (lambda) wordt uitgedrukt in W / m K.
R wordt uitgedrukt in m2 K / W
W is Watt (vermogen), m is meter en K is de temperatuurverschil tussen binnen en buiten in Kelvin of graden Celsius.
Wat de keienmuur van een meter dikte betreft, gaat er per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten, op elk moment per vierkante meter muuroppervlak 3 Watt naar buiten. Bestaat er een temperatuurverschil van bijvoorbeeld 20 graden tussen binnen en buiten, dan is er per vierkante meter muur een vermogen van 60 Watt nodig om dit temperatuurverschil te handhaven.
Auteur: Mevr. Edith Janzen - Architect
Voor meer informatie: creacominfo@orange.fr