ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Vochtproblemen in een huis

Vochtproblemen in een huis

Vocht is een veelvoorkomend probleem vooral in oude Franse huizen. Bijna iedere koper heeft de volgende verschijnselen gezien maar niet alle kopers herkennen deze als de gevolgen van vochtproblemen.

 

-       Op het behang zijn natte plekken te zien.

-       Het behang hangt los.

-       Onderaan de muur is het pleisterwerk los of verdwenen.

-       Er zijn kristallen te zien op de muur.

 

Om een voor ons Nederlanders onbegrijpelijke reden schijnen veel Fransen zich over vocht absoluut niet druk te maken. Als je in een huis rondloopt, als koper of gewoon als bezoeker, en je wijst de eigenaar bijvoorbeeld op een vochtplek op een muur dan moet je niet verbaasd zijn als hij je uitlegt waardoor dat veroorzaakt wordt. Hij zal een verklaring geven maar niet toegen dat er wat aan gedaan moet worden. Alsof vocht een probleem is waarmee je moet leren leven.

Door onze dagelijkse activiteiten produceren we vocht in huis. Condensatie is ook een belangrijke producent van vocht. Denk maar eens aan de hoeveelheid stoom in de badkamer tijdens het douchen. Dat slaat neer op de spiegels en muren en je hebt vocht. Een goede ventilatie is daarom van groot belang.

 

In welke andere vormen komt vocht voor en waar komt het vandaan?

Het is onmogelijk dat allemaal uitputtend aan te geven maar de belangrijkste andere vormen van vocht zijn penetrerend vocht en opstijgend vocht.

 

Penetrerend vocht

 

Bij penetrerend vocht komt het vocht direct van binnen of van buiten.

Voor de hand liggende externe vochtbronnen zijn bijvoorbeeld een lekkend dak, een raam dat niet goed sluit, of een buitenmuur die niet vochtwerend is. Dat laatste is nogal eens het geval bij oude huizen. Die hebben soms erg dikke muren en de koper denkt dat daar niets doorheen komt. Deze muren zijn echter niet altijd regenwaterdicht. Na een forse regenbui of als het langdurig geregend heeft dan kan het regenwater tot aan de binnenkant doorsijpelen.

Een interne vochtbron kan een slechte ventilatie, een lekkende water- of verwarmingspijp, of een lekkende riolering zijn.

 

Een penetrerend vochtprobleem doet zich meestal plaatselijk voor en kan vaak betrekkelijke eenvoudig worden opgelost. Een dak repareren of een lekkende pijp vervangen is niet zo moeilijk. Toch is het soms niet zo eenvoudig als het klinkt. Water zoekt de weg van de minste weerstand en het opsporen van de oorzaak kan allesbehalve eenvoudig zijn. Die oorzaak kan vele meters verwijderd zijn van waar het probleem zichtbaar is.

 

Opstijgend vocht

 

Een vaak voorkomend probleem in oude huizen. De muren van nieuwere huizen staan op een waterkerende laag. Die waterkerende laag is er niet bij oude huizen en de muur zuigt, als het ware, het vocht op uit de grond. Op de lange duur tast dit de muur aan.

 

Daar blijft het echter niet bij. Het is mogelijk dat het vocht via de muur naar een hoger gelegen verdieping doordringt. Het vocht in de muren wordt verdampt in de kamers en dat is slecht voor de gezondheid van de bewoners.

Zonder het probleem structureel aan te pakken – het aanbrengen van een waterkerende laag is de beste oplossing – heeft isoleren van de muur geen zin. Pleisterwerk bijvoorbeeld zal snel weer loslaten.

 

 

Een enthousiaste doe-het-zelver kan besluiten het muuroppervlak met een waterafstotend middel te behandelen. Daarmee denkt hij het probleem opgelost te hebben. Helaas wordt het probleem hierdoor alleen nog maar erger; Het waterafstotende middel gaat het verdampen van het vocht tegen, het vocht zal daardoor nog verder stijgen en de muur zuigt nog meer vocht op.

 

Sommige kopers denken dat het vochtprobleem niet zo ernstig is omdat ze geen schimmel op de muur zien. Ze zitten er dan wel goed naast. Vocht dat door de muur uit de rotsen wordt getrokken bevat zouten. Tijdens het verdampen worden zoutkristallen op het oppervlak afgezet. Schimmels gedijen niet in een zoute omgeving. Geen schimmel betekent dus niet dat er geen vocht is.

 

Penetrerend of opstijgend?

 

Sommige huizen zijn deels in een heuveltje gebouwd. Een kelder of een garage kan aan drie zijden omgeven zijn door aarde of rotsen. Als de bouwer aan de buitenkant van de muren geen of geen afdoende waterkerende laag heeft aangebracht dan zal het vocht door de muren naar binnen komen. Welke naam we hieraan geven - penetrerend of opstijgend – is onbelangrijk. Als er een probleem is dan is het meestal makkelijke te ontdekken en, door er voldoende geld tegenaan te gooien, heel vaak te verhelpen.

 

Penetrerend vocht, opstijgend vocht of condensatie?

 

Kopers dienen vochtproblemen als gevolg van penetrerend of opstijgend vocht te kunnen onderscheiden van vochtproblemen door condensatie. Condensatievocht is nauwelijks een probleem te noemen. De andere soorten vocht kunnen dat wel zijn.

 

Andere oorzaken

 

Er kunnen ook minder voor de hand liggende oorzaken zijn waarom een huis een vochtprobleem heeft.

Oude huizen, en vooral oude boeren woningen, zijn vaak aangewezen op bronwater voor hun watervoorziening. Huizen en stallen werden vlakbij of zelfs bovenop de bron gebouwd. Vocht werd destijds niet als een probleem gezien maar meer als een noodzakelijk kwaad. Tegenwoordig weten we dat vocht in een huis aangepakt moet worden. Vocht kan leiden tot schimmelvorming en een ongezond leefklimaat.

 

Als een bouwkundige expert een huis, een kamer of een kelder binnengaat, dan weet hij meestal direct dat er een vochtprobleem is. Hij zal de typische geur van vocht ogenblikkelijk herkennen maar toch zal hij niet alleen op zijn neus vertrouwen. Hij zal een visuele inspectie uitvoeren en apparatuur gebruiken om het vocht niveau te meten. Na de inspectie weet de expert of in het huis vocht aanwezig is, waar dat is, waardoor het vochtprobleem veroorzaakt wordt, hoe het zou kunnen worden opgelost, en wat de oplossing ongeveer zal kosten.

 

In de meeste gevallen weet de eigenaar dat er een vocht probleem is en zet hij alle ramen tegen elkaar open om frisse lucht binnen te laten. Dat maakt de expert alleen maar achterdochtig en het zou ook voor de koper een signaal moeten zijn om alles nog nauwgezetter te controleren.

 

In alle gevallen dat er een vochtprobleem is geldt maar één ding: teken nooit een contract zonder een expert om advies gevraagd te hebben..