ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Yquelon

Oude postkaart van Café Elie.
Yquelon is een kleine gemeente in het departement La Manche, kanton Granville. Het dorpje ligt ca. 3 km ten noordoosten van Granville.
Yquelon is te bereiken door vanuit Granville de D 924 richting Villedieu-les-Poêles te volgen om na ca. 2 km de afslag naar de D 135 te nemen.

In de dertiger jaren van vorige eeuw dacht men dat Yquelon van de aardbodem zou verdwijnen. Het inwonertal was van ruim 500 in een paar jaar tijd terug gelopen tot ca. 300.
Yquelon bleef bestaan, mede door Café ELIE. Dit café is gelegen op een kruispunt van wegen, in het centrum van Granville. Wandelaars, fietsers, maar ook vrachtvoerders kenden het café en wilden daar graag iets nuttigen.

De kerk van Yquelon.
Momenteel telt Yquelon 991 inwoners (2004). De oppervlakte van de gemeente is 2,1 km², wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 471,9 inwoners per km² .

De naam van de gemeente is vermoedelijk afgeleid van de naam van Rogérius van Ikelum die zijn woning omstreeks 1162 hier liet bouwen.

Monument voor de gevallenen
In de twaalfde eeuw werd de kerk opgetrokken. Een typische kerk voor deze omgeving gebouwd in de Romaanse stijl. In tegenstelling echter tot andere kerken, is de toren aan de zijkant aan de kerk vastgebouwd.

Het plaatselijke gemeentehuis
De inwoners van Yquelon namen actief deel aan de beide wereldoorlogen in de vorige eeuw. Een behoorlijk aantal van jen heeft hun geboortegrond niet meer terug gezien. Voor deze gevallenen is een sober, maar indrukwekkend monument opgericht.

Voor uw dagelijkse behoeften kunt u terecht in de gemeente zelf. Voor meer afwijkende boodschappen bent u aangewezen op een bezoek aan Granville.