ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Culinair; Normandische producten

Culinair; Normandische producten

 

De Franse keuken is wereldwijd bekend en geliefd. Talloos zijn de streekgerechten. De Franse wijnen en de Franse kazen (wel 400 soorten) zijn erg bekend.

Voor de Fransen is eten en drinken een wezenlijk onderdeel van hun cultuur. Voor de maaltijd neemt men ruim de tijd. Het eten is opgebouwd uit verse ingredienten en met zorg bereid. Veel ingekochte etenswaren zijn nog op ambachtelijke wijze bereid. Kortom, voor de Normandiers is eten, met een goed glas, een dagelijks terugkerend ritueel en een feest. Dat vertaalt zich ook naar hetgeen aan voeding wordt aangeboden.

Hoewel Normandië geen uitgesproken wijnbouwgebieden heeft, betekent dit niet dat hier geen perfecte wijnen voor zeer acceptabele prijzen te koop zijn. Bij de indeling naar kwaliteit hanteert men in Frankrijk vier categorieen. Van laag naar hoog zijn dat: Vin de Table, Vin de Pays, Vin Délimité de Qualité Superieure en de Appelation d'Origine Contrôlée.

Streekkazen uit de Normandische kantons zijn volop te koop. Hierbij valt te denken aan de Camenbert de Normandie, de Livarot, de Neufchâtel en de Pont-l'Evêque. Al deze kazen uit Normandië hebben het AOC (Appelation d’Origine Contrôlée) keurmerk, wat inhoudt dat de kazen alleen van melk uit het betreffende gebied mogen worden gemaakt. Om de twee maanden wordt de kaas aan een uitgebreide kwaliteitsanalyse onderworpen.

 

 

De Camenbert de Normande

 

Het dorpje Camembert is de naamgever van de Camenbert, een witte schimmelkaas. Traditioneel wordt deze kaas gemaakt van rauwe, dat wil zeggen, niet gesteriliseerde koemelk. De naam Camenbert, zoals deze wordt gebruikt voor de kaas, heeft bijna geen relatie meer met de regio waaruit de kaas oorspronkelijk afkomstig is. Het type Camembert kaas wordt wereldwijd geproduceerd. De naam Camenbert de Normandie is echter wel een beschermde naam en is een gegarandeerde kaas met het AOC keurmerk. U proeft het verschil.

Grappig is het te weten dat de eerste Camenbertdoosjes, gemaakt van flinterdun populierenhout in 1899 Vimontiers in serieproductie zijn genomen.

 

De Neufchatel heeft haar roots in het verre verleden. In de 10de eeuw duikt de naam al op, maar dan heet deze kaas nog Frometon. De eerste officiele vermelding van de kaas onder zijn huidige naam duikt op in 1543 in de analen van de abdij van Saint-Amand de Rouen. Aan de wrongel van de verse kaas worden korrels oudere kaas die de gewenste schimmelcultuur al bezitten toegevoegd. Hierdoor heeft de kaas een droge, fluweelzachte korst met daaronder een soepele kaas met fijne, witte donsachtige schimmel en een heel specifieke smaak. Deze kaas kreeg in 1969 het AOC keurmerk.

 

De Pont l’Éveque heeft in 1972 het AOC keurmerk gekregen Het is een kaas van het type gewassen korst kaas. Het is een gele kaas met een witte buitenkant.  De oorsprong ligt in het dorpje Pont l’Éveque waar een grote regionale markt was.

Tenslotte is daar als laatste Normandische kaas de Livarot, die in Frankrijk ook wel de bijnaam Le Colonel heeft.  Het is een halfzachte magere kaas. De kaas heeft een kenmerkende oranje gewassen korst. De eerste vermelding komt uit de 17de eeuw. In de 19de eeuw vond de kaas pas een brede ingang bij het grote publiek en in 1930 vond de eerste export plaats. In 1972 kreeg deze kaas haar AOC keurmerk.

 

Naast kazen zijn natuurlijk de heerlijke ciders, calvados en pommeau uit de streek bekend. Daarnaast zijn er talloze slakkenkwekerijen. Op de meeste slakkenkwekerijen bent u welkom voor een bezoek en krijgt u fantastische recepten voor het bereiden van escargos mee naar huis.

 

 

Escargots en Cider. Recht van de producent

 

Eten en drinken staat hoog in het vaandel van de Normandiers. Vis en schaaldieren zijn heel betaalbaar en vers. De visafslag van Granville draait dag en nacht. Opvallend zijn de prijzen. Daar waar oesters in Nederland nauwelijks te betalen zijn, kosten ze in de normale supermarkten en op de markt maar een habbekrats.

Hoewel het buurdepartement Calvados de naam heeft producent te zijn van de echte Franse cider en Calvados, is de productie van deze dranken in Cotentin absoluut niet te onderschatten. Wel wordt er meer en meer op fabrieksmatige wijze en in grotere hoeveelheden geproduceert. Om die reden is op inititatief van Marie-Agnès Hérout, voorzitter van het syndicat de défence du cidre Cotentin een actie gestart om voor  hun producten het officiele  Appellation d’Origine Contrôlée keurmerk te verkrijgen. Hiermee moet de originaliteit, in stand houding van de oorspronkelijke appelsoorten, eerste gisting in vaten en een tweede gisting in flessen, maar ook het autentieke van de dranken worden gewaarborgd.

 

 

Marie-Agnès Hérout

 

 

Leuk is ook te zien hoe in de supermarkten de verswaren in de vorm, van schilderijtjes presenteren en te koop aanbieden.

 

 

           

 

Nogal een verschil met Nederland

 

Tenslotte willen we nog wijzen op de vele streekgerechten die rechtstreeks op de boerderij te koop worden aangeboden. Al deze producten staan onder regelmatige controle van de Chambre d’Ágriculture en worden aan strenge eisen en controles onderworpen.

 

 

 

Streekproducten, rechtstreeks van de boerderij

 

Lang is de lijst met typische Normandische streekgerechten. Verder op deze site kunt u hiervan een aantal voorbeelden vinden. Voor u een mogelijkheid om u creatief op uit te leven.

 

Maar we beginnen met een aantal fantastische recepten, voor u het uitproberen waard.
 

 

Eet smakelijk en proost





Normandische recepten

Normandische recepten

Graag willen wij u uitnodigen kennis te maken met de Normandische keuken en hier uw kookkunst op los te laten.

Nederlandse kaas in Frankrijk.

Nederlandse kaas in Frankrijk.

Er zijn van die die-hards die perse Nederlands voedsel moeten hebben tijdens hun verblijf in Frankrijk. Sorry, wij kunnen u geen adres geven voor boerenkool en de HEMA rookworst is in de Franse vestigingen nog niet te koop. Maar voor originele Nederlandse kaas hebben we wel een tip.

Stokbrood en groenten

Stokbrood en groenten

Een veelgehoorde klacht is dat het stokbrood wat je 's ochtend heb gekocht, na de middag al hard is. Wat doen we daar aan?

Zuivelproducten

Zuivelproducten

De boer voelt zich nauw verbonden met zijn koeien. Het aparte Normandische ras levert dan ook fantastische producten

Camembert AOC

Camembert AOC

's werelds meest gekopieerde kaas, maar dan de oervorm

Neufchâtel AOC

Neufchâtel AOC

Kaas met een hart, ook de oudste bekende Normandische kaas

Pont l'Eveque AOC

Pont l'Eveque AOC

Deze kaas is met recht monnikenwerk. Een eeuwenoude traditie komt tot smaak.

Livarot AOC

Livarot AOC

Kaas mag een luchtje hebben. Deze "Kolonel" is een beetje een stinkertje.

Valse bescheidenheid

Valse bescheidenheid

Als we over kaas spreken, denken we vaak meteen aan Frankrijk. En terecht. Frankrijk is vermaard om haar kazen. Maar hoe staat het met de Nederlandse kazen?

Fransen keren zich af van Foie Gras.

Fransen keren zich af van Foie Gras.

Is Foie Gras in Frankrijk op zijn retour? Peilingen wijzen hierop. In ieder geval beginnen de Fransen zich er meer en meer van af te keren.

Wijnen.

Wijnen.

Wie Frankrijk zegt, denkt vaak meteen aan wijn. En dat is volkomen terecht.

Cider

Cider

Cider is een lekkernij dat zijn oorsprong vele eeuwen geleden vindt

DOM Bénédictine

DOM Bénédictine

Een Koninklijke likeur, met niets te vergelijken

Biertje?

Biertje?

De grootste bierbrouwer ter wereld heeft natuurlijk zijn hoofdkantoor in Nederland. België is vanzelfsprekend het land ven de onbegrensde hoeveelheid kwaliteitsbieren. Maar in Frankrijk kunnen ze er ook wel wat van.

Schiedam in Noord Frankrijk.

Schiedam in Noord Frankrijk.

Elk land heeft wel zijn eigen jenever of een product dat daar voor door moet gaan. Frankrijk ook.

Calvados

Calvados

Het vloeibare amber van Normandie

Pommeau

Pommeau

Een geweldig aperitief of de geweldige afsluiter.

Barbecueën

Barbecueën

Voor veel mensen is barbecueën een gezellig avondje buiten eten. Ook tijdens de vakantie in Frankrijk. Vlees op het vuur, maakt niet uit of het verbrand en veel te snel is “gegaard”. Sausje uit een flesje er over en smullen maar. Toch is barbecueën een vorm van koken die maar vraagt dan een bakje houtskool. Hieronder geven we wat tips.

50 jaar Boursin

50 jaar Boursin

Du pain, du vin et le Boursin… Wat een ontzettend goed reclamekreet. Wie kent de grappige TV commercials van de gestrande bijna blote meisjes die moeten wijken voor knoflook niet? Maar wat is Boursin.

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Hoe een vergissing en eigenlijk een grandioze fout een culinair hoogstandje kon worden