ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Créances

Crèances, een zee van bloemen

Een deel van het leuke winkelcentrum

Het frisse gemeentehuis
Créances is een gemeente in het arrondissement Coutances en behoort tot het kanton Lessay. Het stadje is in twee gedeelten gesplitst; Créances en Créances Plage.
De naam is waarschijnlijk afgeleid van Crientine of Criendres. Af en toe werd ook wel de naam Criences gebruikt. Het is vanaf de 13de eeuw dat de naam Créances permanent wordt gevoerd.

De kerk, continue onderhoud
De gemeente telt 2.140 inwoners en bestrijkt een oppervlakte van 23,3 km², wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 108,8 inwoners per km². Zij worden Crèançais genoemd en hanteren een eigen dialect wat hen niet makkelijk verstaanbaar maakt. Dit, een beetje nasaal dialect, is duidelijk afgeleid van het Germaans en het Scandinavisch.

Over Créances zijn tal van historische sagen en legenden bekend. Er zou in de vroege Middeleeuwen een Portugees schip geladen met vracht en passagiers op de kust zijn gestrand. De zeelieden en overige opvarenden zouden zich hebben gevestigd in de moerassige gebieden. Ook dat zou een verklaring kunnen zijn van het uitzonderlijke dialect. In die periode liepen de Creancaises vaak in donkere of zwarte kleding. Ook kwamen veel mensen voor met een veel donkerder huid en bruine ogen en donker haar. Geschreven documenten over dit feit zijn echter nooit opgedoken.
Maar in de dorpscafés laat men deze verhalen graag aan u horen.

Het stadje wordt ook wel het land van de wortelen genoemd vanwege het grote aantal tuinders. De groenten zijn zeer bekend om hun zoete smaak. Deze wordt veroorzaakt door de grond waarin ze groeien en die ook wel het land van de honing wordt genoemd. Dat de gemeente trots is op haar tuinders mag blijken uit de talloze schitterende plantsoenen.

Créances is onderhevig aan steeds meer modernisering. Regelmatig duiken nieuwbouw projecten op of er wordt zoveel mogelijk gerenoveerd. Het moderne, onlangs gebouwde nieuwe gemeentehuis is hiervan het bewijs.

Elk jaar wordt, sinds 1990, in de tweede week van augustus het feest van de wortelen gevierd. Natuurlijk worden de fameuze groenten gepresenteerd. Maar ook wordt een grote tombola gehouden. Er worden allerlei streekproducten verkocht. Muzikale manifestaties gaan samen met eten en drinken hand in hand. De dag wordt afgesloten met een groot vuurwerk. Gemiddeld komen hier 30.000 bezoekers op af.

Créances heeft een leuk winkelcentrum en kan u van alle gemakken voorzien. Er zijn een drietal supermarkten en mogelijkheden om leuk uit te gaan en goed te eten. Over uw uiterlijk hoeft u zich, met een paar modewinkels en kappers geen zorgen te maken.

Midden in het centrum staat de kerk gewijd aan Saint Jean. De kerk wordt strak onderhouden. In de kerk bevindt zich een prachtig, houten, barok altaar. Er zijn ook een paar mooie, middeleeuwse bas-reliëfs aanwezig.

Créances Plage is een verhaal apart. De oorspronkelijk en nog steeds gangbare naam is Printania. Vanuit Créances leidt een weg van ca. 3 km. naar het strand. Groots en breed. Bijna windvrij vanwege de unieke duinen.

De weg naar la Plage - Printania
Printania is in de winter uitgestorven want het is, sinds 1990 geheel ingericht op het toerisme, merkwaardig genoeg, voornamelijk Nederlanders en Duitsers.

In de zomer is er een bakkerij open en er zijn een tweetal restaurants. Maar het blijft economisch een essentieel onderdeel van Créances.

Créances is een aanrader voor iedereen.