ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Normandie

Het totale gebied van Normandië bestaat uit twee delen. Basse- en Haute Normandie. In de toekomst zullen beide delen worden samengevoegd en ontstaat een regio die bijna zo groot is als Nederland.

 

Kaart van geheel Normandië

De huidige verdeling van de twee regio’ is grofweg gebaseerd op de ligging van de 49ste breedtegraad.

Onbekend maakt onbemind.  Op deze pagina’s willen wij u kennis laten maken met één van de mooiste gebieden van Frankrijk, gelegen op nauwelijks vijf uur rijden van de Nederlandse grens. Hier door rijdend ontplooit zich een schitterend golvend landschap. Riviertjes en beekjes wisselen elkaar af. Een pittoresk dorpje duikt voor u op en plotseling staat u oog in oog met een eeuwenoude abdij met een lange geschiedenis.

De wereldberoemde Mont Saint-Michel

Normandië, honderden kilometers prachtige zandstranden. In het noorden een klimaat dat min of meer vergelijkbaar is met ons eigen land. Grote steden in Haute Normandie zoals Dieppe en Rouen bieden de moderne mens alles wat het leven van hen vraagt.

Stranden en grillige kliffen bij Etretat

Kleinere dorpen, Honfleur of Fécamp zijn pareltjes aan de kust en kunnen u een onvergeeflijke vakantie bezorgen.

Zak af naar het zuiden. Aan de westkant van het schiereiland Cotentin treft u totaal andere klimatologische omstandigheden. Deze zijn het gevolg van de ligging. Van Cherbourg tot Saint Malo in Bretagne vormt zich een uitgestrekte baai. Hierin stroomt de Warme Golfstroom vanuit de Atlantische oceaan. En dat is te merken. Tien kilometer uit de kust bij het mondaine Granville ziet u de Franse Kanaaleilanden les Île Chausey. Iets verderop liggen de Engelse Kanaaleilanden.

De noordelijkste kurkbomen van Europa

Iedereen weet dat hier een bijna Middellandse Zee klimaat heerst. Zou het dan op het vasteland veel anders zijn?

De geografische ligging van Normandië is bepalend voor haar keuken. De vruchtbare bodem biedt een overvloed aan geweldige landbouwproducten terwijl de zee dagelijks een grote diversiteit aan vis, schelp- en schaaldieren levert.

Wie kent niet de wereldberoemde kazen als de Camembert, Neufchâtel en de Livarot.

  

Camembert de Normandie en Clavados

Normandië biedt u alles. Heerlijke lekkernijen, kazen, cider, zuivelproducten of de dagelijkse vangst, vers uit zee.

Fietsen, wandelen, zeilen, watersporten. Alles binnen handbereik. Grote en middelgrote steden bieden u de gelegenheid gezellig te winkelen, uit te gaan, heerlijk te eten en kunnen voorzien in alle sociale, maatschappelijke en medische mogelijkheden.

De tuinen van Monet

Talloze musea staan open om u hun schatten te tonen. Normandië is altijd geliefd geweest bij impressionisten van naam zoals Pissaro en Monet. Bekende musea vindt u in Caen, Rouen, le Havre en Cherbourg. En vergeet het wereldberoemde wandkleed van Bayeux niet, of het scriptorial in Avranches waar de eeuwenoude bibliotheek van de Mont Saint-Michel ligt opgeslagen.

De auto is het meest gekozen vervoermiddel om naar Frankrijk te reizen. Zeker naar Normandië is dit de snelste manier. Via de Belgische grens, langs de Somme en Amiens volgt u de richting La Havre waar Haute- en Basse Normandie via de indrukwekkende Pont-de-Normandie met elkaar worden verbonden.

Le Pont de Normandie

Maar ook via openbaar vervoer is de regio goed bereikbaar. Er zijn twee directe spoorlijnen; Parijs > le Havre en Parijs > Caen. Vandaar is men bezig met het doortrekken van de lijnen naar Cherbourg. Zowel KLM en Air France vliegen rechtstreeks op Caen.

In Normandië zijn een aantal kleinere vliegvelden. Vanuit Parijs kunt u vliegen op Caen, Cherbourg, Deauville, le Havre en Rouen.

Wij dagen u uit om Normandië te verkennen. Ga er eens op vakantie en laat u verlijden tot de heerlijkheden die dit mooie deel van Frankrijk te bieden heeft.

U leert dit land lief te hebben en u komt zeker terug 

Historie van Normandië

Historie van Normandië

De historie van Normandië gaat terug tot in het stenen tijdperk. Elke periode heeft haar eigen kenmerken. Maar vast staat dat Normandië de bakermat is van het Europa dat we nu kennen.

Haute Normandie

Haute Normandie

Haute-Normandie is een regio, lekker dicht bij Nederland, die veel te bieden heeft. Vooral voor mensen die zich in Frankrijk willen vestigen maar nog aan het werk moeten blijven, kan Haute-Normandie een succes zijn.

Basse Normandie

Basse Normandie

Basse Normandie is het zuidelijke deel van Normandië. Kenmerkend voor dit deel van de regio is de rust, de stilte en het heerlijke eten. Maar de rust gaat plotseling over in prachtige grote steden.

Normandië 1944

Normandië 1944

Wie aan Normandië denkt, komt in gedachten onmiddellijk uit bij de landing van de geallieerden die een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog. Op deze site kunnen we dan ook nauwelijks om deze historische periode heen. Naast de geschiedenis in een notendop, zullen we een opsomming geven van musea en historische plaatsen welke rechtstreeks zijn ontstaan als gevolg van heldenmoed en opoffering van mensenlevens.