
Cultuur
De Franse cultuur doet zich gelden in de literatuur, architectuur, muziek, film, toneel, schilder- en beeldhouwkunst. Bijna ieder zichzelf respecterend dorp heeft een theater of schouwburg. Ook komt men op de minst verwachte plekken musea tegen.
De wisselwerking tussen cultuur en politiek wordt in Frankrijk, in tegenstelling tot b.v. Nederland, heel vanzelfsprekend gevonden. Intellectuelen zijn in de afgelopen honderd jaar opgekomen als een serieus genomen maatschappelijke groepering. Voor hen geldt dat ze in het publieke debat persoonlijk moreel gezag genieten. Het propaganderen van de Franse taal, zowel in het land zelf als in de rest van de wereld is een staatszaak.
Het Institut de France heeft een coördinerende taak voor alle culturele en wetenschappelijke activiteiten. Een van de onderdelen van dit instituut is de Académie Française, die al sinds 1635 officieel waakt over de zuiverheid van de Franse taal. De 40 leden van dit gezelschap worden de « onsterfelijken » genoemd. Hun benoeming behoeft de goedkeuring van de president.
Pierre Auguste Renoir
Op elk gebied heeft Frankrijk zich in het verleden, maar ook in het heden, onderscheiden door grote persoonlijkheden.
Denken we aan de schilderkust, dan schieten ons onmiddellijk namen te binnen als Claude Monet, Paul Gauguin, Toulouse Lautrec, Paul Cézanne en Pierre-Auguste Renoir.
Op het gebied van schrijvers heeft Frankrijk grote namen voortgebracht, zoals Honoré de Balzac, Simone de Beauvoir, Albert Camus, Emile Zola, Alaxandre Dumas en Victor Hugo. Hebben we niet allemaal zitten huilen bij het verhaal van de kleine Rémi met zijn hondjes, helemaal alleen op de wereld, van Hector Malot ?
Hector Malot
We kunnen toch niet ontkennen dat, als we aan mode denken, we in de eerste plaats in Frankrijk terecht komen. Christian Dior, Coco Chanel, Yves Saint-Laurent, Jean-Paul Gaultier en Christian Lacroix. Wie droomt er niet van gekleed te gaan in een originele creatie van Piërre Cardin?
Coco Chanel
We zouden nog eindeloos door kunnen gaan, maar daar ontbreekt ons de ruimte voor. Vele van deze grote Franse namen, hebben op een of andere manier een link met Normandie.
Eén ding betreffende van Frankrijk staat in iedere geval vast; De cultuur van ruim 2.000 jaren kom je overal in het dagelijks leven tegen. Frankrijk kun je cultureel « proeven ».
En cultuur is meer. Op deze pagina's zullen we, naast het benoemen van Normandische kunstenaars, ons licht laten schijnen over musea, kerken en abdijen, tuinen en parken, exposities en evenementen.
Normandische kunstenaars
Op elk gebied heeft Frankrijk zich in het verleden, maar ook in het heden, onderscheiden door grote persoonlijkheden. Denken we aan de schilderkust, dan schieten ons onmiddellijk namen te binnen als Claude Monet, Paul Gauguin, Toulouse Lautrec, Paul Cézanne en Pierre-Auguste Renoir.
Boeken en schrijvers
Frankrijk is het land dat haar taal koestert, de taal wordt zelfs beschermd door de regering. Die trots op haar taal komt duidelijk tot uiting in haar literatuur.
Abdijen en kerken in Normandië
Normandië is per definitie erg religieus ingesteld. Uit haar historie blijkt dat ook. Bekend is natuurlijk Jeanne d’Arc. Maar niet minder bekend zijn de verschillende abdijen en grootse kerken en kathedralen.
Musea in Normandië
Het spreekt voor zich dat in een historisch gebied als Normandië musea te over te vinden zijn. Ze kunnen variëren van heel belangrijke, zoals de Scriptorial in Avranches, waar al de oude geschriften van de Mont Saint-Michel bijeen zijn gebracht.
Tuinen en parken
Voor liefhebbers van planten en bloemen zijn er mogelijkheden te over hun hart op te halen. Overal in Normandië, op de meest onverwachte plaatsen duikt de bijzondere natuur op.
Sport en vrije tijd
Frankrijk is traditioneel een sport en spel land. Van fietsen tot gezelschap spelletjes. Welke zijn dat zoal?