Juni
Juni is de zesde maand van de Gregoriaanse kalender. Ook de maand waarin we de langste dag beleven en de maand die het begin van de zomer aankondigt.
Juni heeft dan ook niet voor niets de bijnamen “zomermaand” en “rozenmaand” gekregen.
De maand telt 30 dagen en de naam is afgeleid van de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter. Zij was de godin van het zuivere licht en de godin van de vrouwen, waarover zij vooral waakte als echtgenote en als moeder. Misschien spreken we vanwege deze achtergrond met een zekere mildheid over junibruidjes?
Natuurlijk blijft, zeker voor Normandië, 6 juni 1945 onuitwisbaar in ons geheugen gegrift. Het begin van de invasie op de Normandische stranden en van de vrijheid die we nu nog beleven.
De sterrenbeelden van juni zijn Tweelingen en Kreeft.
Op 21 juni passeert de zon de zon de evenaar en spreken we van de zonnewende of midzomerfeest, dat in tal van landen, maar vooral in Scandinavie wordt gevierd. En uiteraard in het Engelse Stonehenge. Op dezelfde dag wordt in Frankrijk het Fète de la Musique georganiseerd.
4 juni wordt algemeen als rozendag gezien. Hoewel we de zomer ingaan kan het in het begin van juni nog erg koud worden. Zo’n koude periode wordt de schaapscherderskou genoemd.
En wat is er te vertellen over de weervoorspellers?
De eerste juni kil en wak, brengt veel bonen in de zak;
Waait in juni de noorderwind over het land, dan krijgt de boer veel koren in zijn hand;
Juni vochtig en warm, dan maakt ze de boeren niet arm;
Is er in juni pas zonneschijn, dan wordt de zomer klein en fijn.