
Juni
Juni is de zesde maand van de Gregoriaanse kalender. Ook de maand waarin we de langste dag beleven en de maand die het begin van de zomer aankondigt.
Juni heeft dan ook niet voor niets de bijnamen “zomermaand” en “rozenmaand” gekregen.
De maand telt 30 dagen en de naam is afgeleid van de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter. Zij was de godin van het zuivere licht en de godin van de vrouwen, waarover zij vooral waakte als echtgenote en als moeder. Misschien spreken we vanwege deze achtergrond met een zekere mildheid over junibruidjes?
Natuurlijk blijft, zeker voor Normandië, 6 juni 1945 onuitwisbaar in ons geheugen gegrift. Het begin van de invasie op de Normandische stranden en van de vrijheid die we nu nog beleven.
De sterrenbeelden van juni zijn Tweelingen en Kreeft.
Op 21 juni passeert de zon de zon de evenaar en spreken we van de zonnewende of midzomerfeest, dat in tal van landen, maar vooral in Scandinavie wordt gevierd. En uiteraard in het Engelse Stonehenge. Op dezelfde dag wordt in Frankrijk het Fète de la Musique georganiseerd.
4 juni wordt algemeen als rozendag gezien. Hoewel we de zomer ingaan kan het in het begin van juni nog erg koud worden. Zo’n koude periode wordt de schaapscherderskou genoemd.
En wat is er te vertellen over de weervoorspellers?
De eerste juni kil en wak, brengt veel bonen in de zak;
Waait in juni de noorderwind over het land, dan krijgt de boer veel koren in zijn hand;
Juni vochtig en warm, dan maakt ze de boeren niet arm;
Is er in juni pas zonneschijn, dan wordt de zomer klein en fijn.

1 juni – Patrick Grainville.
Hoewel voorbestemd zijn leven lang leraar te blijven, ontwikkelde Grainville zich al snel tot een geliefd schrijver die als een van de jongste scribenten ooit de prestigieuze Prix Goncourt won.

2 juni – Het museum van Tréport.
Eendracht maakt macht. Dat zou je kunnen zeggen van “Les enfants de Vieux Tréport”. Een kleine vriendenclub die een geweldig museum lieten ontstaan.

3 juni – Sainte Clotilde
Wie Clotilde zegt, zegt Clovis. Zij was immers de vrouw die die het christendom in Frankrijk introduceerde, Clovis bekeerde en grote financiële inspanningen leverde.

4 juni – Les Confréries de Charité
De charitatieve broederschappen hadden aanvankelijk een pestbaantje. Nu zijn ze verbonden aan parochies en leveren nog regelmatig hun diensten.

5 juni – de Pourquoi Pas ?.
Dokter, zeiler, wetenschapper en ontdekkingsreiziger die de koude boven de warmte verkoos. Hij stierf uiteindelijk in het koude water van de Noordelijke IJszee.

6 juni – De invasie
Een paar dagen die de wereld zouden veranderen en vrede brengen. Duizenden jonge mannen gaven hun leven. Maar zijn we wijzer geworden?

7 juni – Georges Marchais
Een simpele metaalarbeider werd een van de meest toonaangevende politieke leiders van Frankrijk en volgde zijn hart, tot dit hem in de steek liet.

8 juni – viering van de l’Être Suprême
Een lang gekoesterde traditie betreffende vrijheid, gelijkheid en broederschap blijft in Saint-Denis-sur-Sarthon voorbeeldig bewaard.

9 juni – Julienne Couillard, de rode heldin
Een 24 jarig meisje zou de leidster zijn geweest van een bataljon vechtende vrouwen om later spoorloos te verdwijnen en als heldin wordt herdacht.

10 juni – De Thermen van Bagnoles-de-l ’Orne
Over een vuil meertje dat door een toeval werd ontdekt en uitgroeide tot het grootste thermencomplex van noord Frankrijk.

11 juni – Generaal Kœnig – held van Bir Hakeim.
Een afgestudeerde econoom werd door omstandigheden onderofficier en ontpopte zich als rechterhand van de Gaulle en werd de belangrijkste Franse militair van vorige eeuw.

12 juni – Montgomery in Château de Creullet.
Een klein, ijdel en arrogant mannetje eigent zich voor een paar dagen een kasteel toe om hoge gasten te ontvangen.

13 juni – Een wel heel speciale trouwplechtigheid.
Hoe ouder, hoe gekker, is een veelgehoorde kreet. Maar misschien is het wat we er van denken en was dit huwelijk zo gek nog niet.

14 juni – de inboedel van ACH onder de hamer.
Op deze datum brak het einde aan van het scheepsbouw tijdperk in Le Havre. ACH moest een ongelijke strijd opgeven.

15 juni – Nicolas Poussin
Autodidact met geringe opleiding groeide uit tot de Rembrandt van Frankrijk die zijn eigen land ontvluchtte.

16 juni – le Discours de Bayeux
Groot militair, eigenwijs, autoritair, dictatoriaal, nationalistisch en patriottistisch. Een onuitstaanbaar mens die Frankrijk weer op de wereldkaart zette.

17 juni – de slag om de Mont Saint-Michel.
De grootste Engelse misrekening van de Honderdjarige Oorlog die het einde van deze lange en bloedige oorlog inleidde.

18 juni - De Normandische melk
De invoering van de melkquota veroorzaakte een slachting onder de Normandische boeren. Tal van eeuwenoude familietradities verdwenen.

19 juni – zeeslag bij Cherbourg.
Een zeeslag tussen Noordelijke en Zuidelijke Amerikanen, welke uitgevochten wordt in de wateren bij Cherbourg en gade geslagen wordt door duizenden mensen.

20 juni – Een priester met spierballen.
Hoe in een klein dorpje de ongeletterde bevolking zich achter de democratie schaarde en de onfeilbaarheid van de dorpspastoor openlijk in twijfel werd getrokken.

21 juni – Begin van de zomer.
Het bezoek van een heuse prinses was de oorzaak van een volkstoeloop naar de stranden van Normandië en maakte de streek bekend als vakantieparadijs.

22 juni – La comtesse de Segur en het Kasteel van Nouettes.
Hoe een rijk en adellijk Russisch meisje in Frankrijk een beroemd schrijfster werd en berooid stierf.

23 juni – de boter van Isigny
De boter van Isigny zou een boterzacht verhaal kunnen zijn, maar er is eeuwen gestreden voor de kwaliteit en de erkenning van dit heerlijk product.

24 juni – La Saint-Jean d’Ėte.
Het bewijs van de creativiteit van de katholieken die van een heidens feest een jaarlijks terugkerende volkstraditie maakten.

25 juni – Léon Dufour en de hygiëne in Fécamp.
Een jonge hemelbestormer werd de voorloper van de kindergeneeskunde in Fécamp, wereldwijd geëerd maar na zijn dood was er zelfs geen grafsteen.

26 juni – Le Horsain – Leven van een plattelandspastoor.
Het verhaal van een kleine dorpspastoor, vastgeketend in een parochie die hem aanvankelijk vijandig gezind was, gevat in een geweldig boek.

27 juni – Victor Hugo op de Mont Saint-Michel
Van de hemel in de hel, waar monniken vroom leefden kwamen soldaten en cipiers voor in de plaats. Zeer tegen de zin van Victor Hugo.

28 juni – Dienstplicht in Orne.
Vaderlandsliefde, geloof in een allesoverheersend Frankrijk en adoratie van Napoleon bracht duizenden jongens uit Orne de dood.

29 juni – Louis XVI in Cherbourg.
De nieuwe versterkte havenwerken voorzien van forten in Cherbourg, konden rekenen op koninklijk en echt geïnteresseerd bezoek.

30 juni – Invasie van Engelsen in Normandië.
In juni 1818 was er sprake van een invasie van Engelsen in Normandië. Maar dit keer ging het om een vreedzame inbezitname.