ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

71 Saȏne-et-Loire

 

In de middeleeuwen, hoewel het departement in zijn huidige vorm nog niet bestond, speelde deze omgeving een belangrijke rol. Het was het kruispunt van wegen tussen het noorden en het zuiden van het Koninkrijk Frankrijk.

Belangrijke edelen, zoals de baronnen van Brancion domineerden het gebied, en later de graven van Chalon-sur-Saȏne en van Charolais.

 

 

De abdij van Cluny

 

Het departement ontstond definitief in de huidige vorm tijdens de Franse Revolutie op 4 maart 1790 als gevolg van de wet van 22 december 1789. Het werd ingedeeld als een departement van Bourgogne. Aanvankelijk was er de nodige strijd over de vestiging van de hoofdstad. De machthebbers van Chalon-sur-Saȏne meenden, op basis van het historisch verleden de meeste rechten te hebben. Tijdens een vergadering in het klooster van de Witte Paters in Charolais, werd bij een algemene verklaring Mâcon uitgeroepen tot prefectuur.

 

Na de overwinning van de geallieerde troepen bij de slag bij Waterloo werd het departement bezet door Oostenrijkse troepen. Deze bezetting duurde van juni 1815 tot november 1818, waarna de Oostenrijkers zich terug trokken en Saȏne-et-Loire weer een deel van Frankrijk werd.

 

 

Druk bevolkt maar toch romantisch

 

Saȏne-et-Loire is het drukst bevolkte departement van Bourgogne. De oppervlakte is 8.575 km² en telt ongeveer 575.000 inwoners. Dat komt neer op een bevolkingsdichtheid van 67 inwoners per km².

Het departement is verdeeld in 5 arrondissementen, Mâcon, Autun, Chalon-sur-Saȏne, Charolles en Louhans. Hieronder vallen dan weer 57 kantons en 573 zelfstandige gemeenten.

 

 

 

De porte Arroux in Autun

 

Saȏne-et-Loire wordt omringt door de departementen Cȏte d´Or, Jura, Ain, Rhône, Allier en Nievre.

 

De Saȏne loopt van zuid naar noord midden door het departement. De Loire nagenoeg evenwijdig hieraan door het westelijke deel van het departement. Beide rivieren zijn met elkaar verbonden door het Canal du Centre.

 

 

 

 

Canal du Centre bij Paray-le-Monia

 

 

De waterscheiding tussen de Saȏne en de Loire wordt gevormd door de Cȏtes-des-Bourgogne-Sud. Op deze heuvels wordt veel wijn verbouwd. De wijngebieden in deze omgeving zijn de Cȏte-Challonais en Cȏte-Maconnais.

 

Cȏte-Challonais begint direct onder Cȏte-de-Beaune, bij het plaatsje Bouzeron. Het gebied is vrij breed en ongeveer 25 kilometer lang. In het zuiden gaat het over in de Cȏte-Maconnais.

Het is een open landschap met behoorlijk grote bodemverschillen. Omdat de omgeving hierdoor niet overal geschikt is voor wijnbouw, staan lang niet overal druivenstokken. De wijngaarden bevinden zich op hellingen met de juiste ligging op de zon en op een hoogte tussen 250 en 370 meter. Door het warme klimaat rijpen de druiven hier beter dan op veel andere plaatsen.

 

 

 

Cote-Challoais

 

Saȏne-et-Loire is een uitstekend bereikbaar departement. Het is het kruispunt van twee belangrijke verkeersassen. De noord-zuid verbinding loopt via de A6 in de vlakte van de Saȏne en van oost naar west maakt men gebruik van de Route Centre Europe-Atlantique.

Ook de belangrijke spoorweg van Parijs naar Lyon loopt door het departement. Zowel het klassieke spoor als de hoge snelheidslijn. Voor deze laatste zijn er speciaal twee stations aangelegd. Le Creusot-Montceau-TGV en Macon-Loche-TGV.

 

Met een bevolking van ongeveer 550.000 inwoners is Saȏne-et-Loire een van de drukst bevolkte departementen van Frankrijk. Dit departement telt ook de meeste grotere steden van Frankrijk per departement. Toch is er ook een zekere mate van onbalans.  Terwijl het westelijke deel, vooral in de Creusot-Montceau de neiging heeft sterk te ontvolken, trekt de bevolking, waarschijnlijk door de invloed van moderne communicatie, in de steden als Bresse Bourguignonne, Mâcon en Chalon sterk aan.

 

Saȏne-et-Loire is een geweldig departement voor investeerders. U krijgt alle hulp en er zijn een aantal subsidies die uw vestiging hier aantrekkelijk kunnen maken.

In het grootstedelijk gebied rond Mâcon met haar ruim 100.000 inwoners liggen kansen genoeg.

 

Voor toeristen is het helemaal een geweldig departement met haar gevarieerde landschappen zoals de vlakte van Bresse, de heuvels van Mâcon en Charolais en de bergen van Morvan.

Op gastronomisch gebied kan Saȏne-et-Loire zich makkelijk meten met elke andere regio in Frankrijk. Natuurlijk kent u de prachtige Bourgondische wijnen, maar maak eens kennis met de bijzondere gerechten van het rundvlees van Charolais, of de kipvariaties van Bresse.

Jawel, het goede leven als een Bourgondiër!

 

 

Chaos Uchon

 

Bekend is het jaarlijks terugkerend muziek festival van Brionnais. Elk jaar in de eerste week van augustus kunt u hier op tal van locaties genieten van klassieke- of kamermuziek.

Zo heeft Le Creusot al vanaf 1991 zijn festival van de Blues.

 

Het departement is rijk aan erfgoed, ga maar eens kijken in Bibracte, Autun, Paray-le-Monial of Brionnais. Bezoek een van de vele kastelen zoals dat van Pierre de Bresse.

 

Als enthousiaste mountainbiker kunt u terecht op de 2.000 km. bewegwijzerde routes. Er is volop gelegenheid om watersport te bedrijven, lange wandelingen te maken of te gaan bergklimmen.

De schoonheid van de steden en stadjes zal u verbazen.