ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

24 januari – Andouille uit Vire.

24 januari – Andouille uit Vire.

Er is geen enkel seizoen waarop u niet kunt smullen van Andouille uit Vire. Maar het smaakt nooit beter dan in januari. Er is iets wat zou kunnen concurreren met Andouille uit Vire? Nee! Maar let wel op voor namaak en imitaties. Het merk is niet voor niets beschermd door het “Syndicat de défense de l’andoulle de Vire”. Het is een worst met een bijzonder typische smaak die niet door iedereen op prijs wordt gesteld.

Wat is andouille. Het is de echte Normandische worst. Het product is, sinds het voor het eerst opdook in januari van de 18de eeuw niet meer veranderd.

De worst wordt gemaakt van 40% dikke darm, 40% dunne darm en 20% maag van een varken.

Alle ingrediënten worden met zorg gewassen en geschraapt en van elke gram vet ontdaan. De delen worden opnieuw gewassen en dan in dunne repen gesneden. Dan wordt het vlees gekruid met peper en laurier.

Vervolgens worden de gesneden delen in een vooraf geprepareerd stuk van de dikke darm geschoven en wordt de worst gepekeld. Het resultaat is een worst van ongeveer 3 tot 4 kilo.

Maar dan begint het eigenlijke werk pas. Het roken. Gedurende acht weken verdwijnt de worst in de een rookkast. Daar blijft zij hangen terwijl de rook van vers beukenhout continue wordt toegevoegd. Hier krijgt de worst zijn kenmerkende zwarte kleur.

 

Na het roken wordt de andouille opnieuw ontzilt in koud water, waarna ze gedurende tenminste drie uur wordt gekookt in een bouillon. Uiteindelijk blijft een product over van 25 tot 30 cm. lang met een diameter tussen 4 en 6 cm.

Andouille is een product dat met grote zorg wordt samengesteld. Het wordt in plakjes geserveerd samen met beboterd brood met boter van Isigny en weggespoeld met een Cidre bouche.