ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Prachtige nieuwe fietsroute van Parijs van de Mont Saint-Michel

Prachtige nieuwe fietsroute van Parijs van de Mont Saint-Michel

 

Eindelijk is er een fietsroute aangelegd tussen Parijs en “Het Wonder van het Westen”, de Mont Saint-Michel.

Vanuit Rambouillet, kriskras in uw eigen tempo door het groene hart van Perche en Normandië. U doorkruist  natuurparken. U kunt genieten van het prachtige erfgoed van Frankrijk met haar unieke architectonische schoonheid. Onderweg kunt u kennis maken met de typische smaken van Normandië om uiteindelijk aan het einde van uw tocht, als een ware pelgrim, op te kijken naar de wereldberoemde abdij “Le Mont Saint-Michel”.

 

Negen dagen van plezier, ontdekken en genieten terwijl u intussen een afstand van iets meer dan 430 km. aflegt.

 

Dag 1. Pamboullet.

U bent in Ramboullet, het begin van de tocht, een paar kilometer buiten Parijs, omringd door prachtige bossen, parken en frisse lucht.. Neem de tijd om te genieten van de natuur Neem de tijd om het historische hart te bezoeken met het elegante kasteel waar keizers en presidenten u voorgingen.

 

Dag 2. Rambouillet > Chartres. 50 km.

U doet uw eerste trappen op weg naar Epernon en Maintenon waar u een blik kunt werpen in het oude kasteelachtige liefdesnest van Lodewijk XIV waar de huishoudster zijn echtgenote werd.

Verder leidt de tocht naar Chartres, de Akropolis van Frankrijk volgens Rodin. Wandel door de oude straatjes en vergeet niet de kathedraal te bezoeken waarvan de prachtige gebrandschilderde ramen sinds 1979 op de lijst van werelderfgoed van de Unesco staan.

 

Dag 3. Chartres > Illiers-Combray. 32,5 km.

Uw tocht gaat verder over de rustige wegen van de “Tarweschuur van Frankrijk” U komt uiteindelijk uit in het stadje Illiers-Combray waar de herinnering aan Marcel Proust, een Frans intellectueel, romanschrijver en essayist, levendig wordt gehouden. Het stadje is relatief weinig verandert sinds zijn kindertijd en in bijzonder charmant met haar vakwerkhuisjes.

 

Dag 4. Illiers-Combray > Nogent-le-Rotrou. 43,4 km.

U doorkruist de Perche Thironnais, een gebied dat wordt afgewisseld door bossen en landerijen. Ontdek de zich discreet op de heuvels genestelde kastelen, zoals het leuke Château de Frazé, de oude manoirs en de pittoreske dorpjes met hun kleine kerkjes en prachtige fresco’s.

U komt op het eend van de dag aan in de hoofdstad Nogent-le-Rotrou met het imposante middeleeuws kasteel.

 

Dag 5. Nogent-le-Rotrou > Bellême. 42,2 km.

Op deze vierde dag fietst u  Laag Normandië in. Een rijk natuurgebied, licht golvend en bedekt met sappige groene weiden. In dit gebied komt u opvallend veel oude herenhuizen en prachtige manoirs tegen. U gaat een bocht on en staat oog in oog met een eeuwenoude, goed onderhouden boerderij waar de was nog wordt gedaan in oude, op hout gestookte ketels en waar het bakhuis nog een normaal verschijnsel is.

In de avond staat de hennep er prachtig bij en krijgt u een indruk van de nog steeds grote vlasindustrie in deze regio.

 

Dag 6. Bellême > Alençon. 51,8 km

Deze tocht voert u door Le Parc naturel régional du Perche. Dit beschermde natuurgebied staat bekend om haar grote verscheidenheid aan flora en fauna. Vooral de verschillende soorten vogels zijn de moeite van het bekijken waard. U toert door de valleien van l’Huisne en La Sarthe, twee schilderachtige riviertjes die bepalend zijn voor het landschap.

Op het eind van de dag arriveert u in Alençon, de stad van de Heilige Theresia waar men ontzettend trots is op de indrukwekkende Onze Lieve Vrouwe kathedraal waaraan wij een bezoek zeker aanbevelen.

 

Dag 7. Alençon > Bagnoles de L’Orne. 51,5 km.

Kriskras door Parc Naturel de Normandie gaat u in de richting van Suisse Normandie. Onderweg passeert u het eeuwenoude, maar goed geconserveerde Château de Carrouges met haar opvallende gevels van roze baksteen en graniet. Stap even af en bezoek dit monumentale pand.

Daarna gaat u verder richting het kuuroord Bagnoles de L’Orne waar de Belle Époque voor uw ogen herleefd en u zich aan het begin van de 20ste eeuw waant.

 

Dag 8. Bagnoles de L’Orne > Saint Hilaire du Harcouet.62,2 km

U vervolgt uw reis voor de langste etappe door het hart van Basse Normandie, het land van de appels en de peren. U rijdt langs de oude spoorlijn naar Mortain en ziet de rijke historie van dit deel van Normandie herleven.

Dit is het land van de sagen en legendes, maar ook waar vlak na de invasie bloedig slag werd geleverd tussen de bocages.

U arriveert uiteindelijk in Saint Hilaire du Harcouet, een schilderachtig klein stadje met een speciale band met Nederland. Ga een zoeken naar rue de Zierikzee.

 

Dag 9. Saint Hilaire du Harcouet > Le Mont Saint-Michel. 48,7 km.

U bent bijna aan het einde van uw reis. U passeert Saint-James, beroemd om haar wereldberoemde breifabriek en gaat richting Pontorson. Halverweg begint het weidse uitzicht over de baai en ziet u het Wonder van het Westen voor u opduiken.

Voor u door rijdt naar uw uiteindelijke bestemming raden wij u aan een tussenstop te maken in Courtils om daar het Maison de la Baie te bezoeken waar de geschiedenis van de Abdij en de baai uitstekend in beeld worden gebracht.

Eenmaal aangekomen op de Mont Saint-Michel, vergeet dan niet als aankomende gast te genieten van een omelet van Mere Poulard.

 

Geniet vooral tijdens deze fietstocht van de gastvrijheid van de Normandische bevolking en de heerlijke specialiteiten.Deel deze link op Facebook

Afbeeldingen: