ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

2 augustus – Normandische koeien in alle staten.

2 augustus – Normandische koeien in alle staten.

Het bleek een gouden greep van het Museum van Caen om op 2 augustus 1977 de tentoonstelling “De koe en Normandië” te openen. De koe is inderdaad de oude vriendin van Normandië. Immers, de regio heeft nogal wat te danken aan dit dier.

De Normandische koe verschilt uiterlijk van elke andere rassen. Ze is wat kleiner en ten opzichte van andere rassen is haar melkopbrengst minder. Maar de melk is volle en vetter, waardoor ze uitermate geschikt is voor de wereldberoemde boter van Isigny en kazen zoals de Livarot, de Pont-l’Eveque en uiteraard de Camembert.

Het respect voor de koe uitte zich voor het eerst op doek in de 17de eeuw. De koe werd toen voornamelijk afgebeeld, liggend in een vet, mals weiland onder bloeiende appelbomen.

Op zich was het afbeelden van koeien niets nieuws. In het oude Egypte en in Indië was de koe al een heilig dier en stond symbool voor het moederschap. Voor Normandië was het rund iets minder religieus, maar economisch ontzettend belangrijk.

De bedoelde tentoonstelling toonde het Normandisch rund in al haar vormen. Grote schilders die zich hadden gevestigd in Normandië gebruikten de typische koe als model (Monet)  en verbazingwekkend was het aantal schilders en aquarellisten die zich door dit dier lieten inspireren.

Maar niet alleen schilderijen werden geëxposeerd.  Ook ontwerpen van verpakkingsmaterialen en affiches voor zuivelbeurzen vonden hier hun plaats.

Meer dan 3.000 afbeeldingen betreffende de Normandische rijkdom vonden hier hun plaats.

 

Een deel van de toenmalige tentoonstelling heef een permanente plaats gekregen in Caen.