ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

1 augustus – Mobilisatie in Argentan

1 augustus – Mobilisatie in Argentan

Op 28 juli 1914 begon de Eerste Wereldoorlog met de Oostenrijks-Hongaarse inval van Servië. Hierna volgde de Duitse invasie van België, Luxemburg en Frankrijk.

Hoewel de Franse regering zelf had bepaald deel te nemen aan deze oorlog was het land hier nauwelijks op voorbereid. Het leger moest worden uitgebreid.

Op 1 augustus stond het volgende bericht in le Journal de l’Orne:

“…Er werd een bekendmaking tot mobilisatie aangeplakt aan het stadhuis. De inhoud van een kort handgeschreven telegram werd hierin openbaar gemaakt.  Argentan zou dienst doen als verzamelplaats voor de reservisten. Bijna onmiddellijk daarna verzamelde zich een menigte aan het stadhuis die ten prooi viel aan diepe emoties.

Kort nadat de mobilisatie werd bekendgemaakt, vertrokken tamboers om de oproep tot mobilisatie bekend te maken op andere pleinen in de stad. s ’Avonds werd ook bekend gemaakt dat voor de mobilisatie auto’s en paarden zouden worden geconfisqueerd.

De aanvankelijke berusting aan het begin van de dag maakte plaats voor een lichte vorm van geanimeerdheid. Overal vormden zich groepen mensen die de gebeurtenissen van die dag met elkaar bespraken. Zowel mensen die als links of rechts bekend stonden raakten het al snel met elkaar eens.

Iedereen zag de noodzaak van het bevel tot mobilisatie in en men was er van overtuigd dat Frankrijk nooit beter voorbereid een oorlog inging”.

Dezelfde krant kondigde een dag later aan dat Argentan klaar was en volledig uitgedost om de toekomstige soldaten te ontvangen. In een paar dagen tijd arriveerden meer dan 5.000 jonge mannen de stad om haar als geüniformeerd soldaat te verlaten.