ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

23 juni – de boter van Isigny

23 juni – de boter van Isigny

Op 23 juni 1896 werd het jaarlijkse congres van de Normandische Alliantie gehouden. Op dit congres werden de producten, de economie en de expansiemogelijkheden besproken. Het congres werd afgesloten met een zelf gecomponeerd lied van een van de boeren. Het lied zou voor altijd onverbrekelijk verbonden blijven aan het wereldberoemde product:

Que ton nom, Isigny, soit partout en bonneur;

Que tes vaisseaux chargés apportent aux deux mondes;

Le produit savoureux de tes herbes fécondes;

Que l’or vioenne payer plus largement encor;

Tes montagnes de beurre aussi jaunes que l’or.

Terecht? Het is wel heel speciaal. De boter wordt geproduceerd van melk van de Vache Normande die voornamelijk voorkomt in de gebied van de baai van Veys en de valleien van de rivieren rond Isigny-sur-Mer op de grens van La Manche en Calvados.

De boter heeft een natuurlijke gouden kleur als gevolg van de hoge concentratie van carotenoiden, een soort moleculaire kleurstof. De boter bevat 82% vaste stoffen en het vet is rijk aan oleïnezuur en minerale zouten. Deze zouten geven een fijne smaak aan de boter en zorgen voor een lange houdbaarheid.

De historie van deze boter gaat al eeuwen terug.

In de Middeleeuwen was Isigny een belangrijke haven aan de Normandische kust. Hier werden zaken als hout, cider, melk en boter geladen, om via de kust of via de rivier de Vire. De Vire ontspringt in Chaulieu, op het punt waar La Manche, Orne en Calvados aan elkaar grenzen. Hij stroomt door de steden Vire en Saint-Lô en mondt uit in de Baie des Vays. De benedenloop van de Vire werd gekanaliseerd en vormt de haven van Isigny-sur-Mer.

Van hieruit werd gevaren op La Havre, Honfleur en Dieppe, maar ook landinwaarts naar Rouen, Caen en zelfs naar Parijs. Isigny werd door haar haven een welvarende plaats.

In de winter werd de boter in grote bakken vervoerd, in de zomer als de temperatuur steeg werden grijze aardewerk potten van Noron gebruikt. In de 17de eeuw werd de boter geëxporteerd naar London en Antwerpen en zelfs naar Amerika.

Botermarkt in Isigny aan het begin van vorige eeuw

De voortdurende oorlogen met Engeland stagneerden de uitvoer. Daarom kwam het regelmatig voor dat schepen die de haven van Isigny wilden verlaten, werden geëscorteerd door kanonneerboten van de Franse marine ter bescherming van de kostbare inhoud.

De boeren van Normandie vreesden dat het men hun boter dezelfde kant op zou gaan als wat de Camembert kaas eerder was overkomen en wilden hun product een beschermde status toekennen. In 1986 verkregen zij een beschermde geografische status, waardoor het gebied waar le Beurre d’Isigny mocht worden geproduceerd strikt werd afgebakend.

Later kreeg de boter het waarmerk Appellation d’Origine Controlée (AOC).

      

De boter, de kazen en de melk hebben Isigny wereldwijd op de kaart gezet en zijn net zo beroemd als een van haar nazaten, Walt Disney, lees: http://www.ma-deuxieme-vie.com/nlmailer/show/25/0-GUEST