ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

14 Mei – Les Parapluies de Cherbourg.

14 Mei – Les Parapluies de Cherbourg.

In 1960 ontmoet de Franse filmregisseur Jacques Demy de componist Michel Legrand door bemiddeling van een vriendin, Agnès Varda, die later de vrouw van Demy zou worden. Zijn bedoeling is om samen met Legrand een muzikale film te gaan maken. Meer dan een voorlopig script (een idee) en een naam heeft Demy nog niet. De film zal Les Parapluies de Cherbourg gaan heten. Het opmerkelijke aan deze film zal zijn dat er niet in wordt gesproken, alle dialogen worden gezongen.

In eerste instantie ziet Legrand niet veel in het project. Wel gaan ze in de eerste helft van 1961 samenwerken aan de film la Baie des Anges. Vanuit deze samenwerking en gezien de gedrevenheid van Demy tijdens het maken van deze film loopt Legrand toch warm voor het idee. Maar intussen is Demy zelf gaan twijfelen aan het project. Volgens hem is de juiste inspiratie niet gekomen. Maar toch, in november 1961 ontstaat de klik. Het probleem is echter de financiering.

     

Dat verandert. Legrand heeft inmiddels de muziek nagenoeg compleet en in de huiskamer van een mogelijke geldschieter speelt hij de muziek op piano terwijl Demy de teksten zingt. Ze krijgen een startbedrag bij elkaar en ze gaan aan het werk.

Het duurt acht maanden voor zij een en ander rond hebben. Demy herformuleerd de teksten zodat ze beter aansluiten aan de muziek van Legrand. Deze past hier en daar de muziek aan zodat er een goede symbiose ontstaat.

Met hulp van de zus van een muzikant namen ze een eerste versie op tape op om aan producenten te laten horen.

Hoewel de financiering voor het filmische deel van de film intussen is gewaarborgd, moeten zij parallel hieraan een muziekuitgever vinden die ondersteuning biedt voor de sound-track. Hiervoor was een bedrag tussen de 25 en 30 miljoen oude Franse francs nodig.

Toch begint Legrand met het inhuren van muzikanten en begint met de opnamen terwijl hij de muzikanten niet eens kan beloven of ze ooit voor hun werk betaald zullen krijgen.

Uiteindelijk wordt de film in 1964 uitgebracht en wordt zo’n groot succes dat weinig Franse films deze in populariteit en qua impact zullen evenaren. De film achtereenvolgens de prestigieuze Prix Louis-Delluc, de Gouden Palm op het festival van Cannes en de prijs van de Franse filmcritic voor beste film.

Daarnaast werd Les Parapluies de Cherbourg genomineerd voor een vijftal Oscars.

Behalve dat is de film ook bekend geworden door de sound-track van Legrand die een bestseller werd en waarvan de muziek ook vandaag de dag nog heel bekend is.