ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Frankrijk

Normandie
Frankrijk; Bijna iedereen kent de Provence.

Frankrijk is natuurlijk een enorm land in vergelijking met Nederland. Je kunt er genieten van strand en zee, maar daartegenover staan de bergen in de Alpen. Bijna iedereen kent de Provence of heeft gehoord van de kastelen in het Loiredal. Hoe dan ook, als je praat over Frankrijk moet je er iets meer van weten.

 Op deze pagina willen wij u in grote trekken kennis laten maken met het land en haar inwoners. U zult iets meer willen weten over de bestuurlijke indeling, hoe werkt het (oh zo belangrijke) ambtelijke apparaat. Zijn die Fransen echt zo arrogant? Hoe zit het met eten en drinken? Medische voorzieningen en scholing? De taal. Kortom alles wat voor u van belang is als we naar Frankrijk vertrekken.
 
Vragen?
Heeft u vragen of ontbreekt er informatie?
Laat het ons weten!

 





Komt tijd, komt Raad&Daad.

Komt tijd, komt Raad&Daad.

De vrijwilligers organisatie voor Nederlanders en Vlamingen die in Frankrijk wonen groeit per dag, meer en meer!

Algemene en staatskundige informatie

Algemene en staatskundige informatie

Frankrijk, officieel de Franse Republiek, is een land in West Europa dat op twee na het grootste Europese land is met een oppervlakte van 551.500 km² en totaal 64,5 miljoen inwoners (2010).

Bestuurlijke vormgeving

Bestuurlijke vormgeving

Het is van wezenlijk belang iets van de bestuurlijke indeling van Frankrijk te weten. Bepaalde vergunningen worden door gemeenten verstrekt. Anderen door een kanton en soms zult u zich moeten wenden tot het departement of zelfs een regio.

Landelijke herindeling

Landelijke herindeling

Als het aan president Hollande ligt gaat Frankrijk regionaal en lokaal behoorlijk op de schop. In 2020 zou het wel een een totaal ander land kunnen zijn en ga je niet meer in de Auvergne op vakantie.

De Fransen

De Fransen

Over de Frankrijk en de Fransen bestaan tal van voor- en oordelen. Denk aan het gezegde: Met de Franse slag. U kunt zich afvragen of ze echt wel waar zijn en tevens kunt u zich de vraag stellen in hoeverre die (voor)oordelen het gevolg zijn van onbekendheid met de volksaard en het karakter van de gemiddelde Fransman/vrouw.

Verkeer en vervoer in Frankrijk

Verkeer en vervoer in Frankrijk

Reizen en deelname aan het verkeer in Frankrijk verschilt toch wel van de Nederlandse manier. Zorg daarom dat u goed bent voorbereid.

Gezondheidszorg

Gezondheidszorg

De Franse gezondheidszorg staat op een hoog pijl. De gemiddelde levensverwachting is 78 jaar. Daarmee staat het land hoog op de wereldladder.

Media

Media

Frankrijk heeft een aantal wereldwijd toonaangevende kranten. Daarbij wijzen we vooral op Le Figaro, France Soir, en Le Monde. Bekend is natuurlijk de sportkrant L’Equipe vanwege haar organisatie van de Tour de France.

Onderwijs

Onderwijs

Het niveau van het onderwijs in Frankrijk is bijzonder hoog. Het onderwijs begint al bij het kleuteronderwijs ( écoles maternelles). Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar is het onderwijs verplicht. Dit begint met het basisonderwijs (école élémentaire) en wordt gevolgd door het voortgezet onderwijs (collège).


Historie van Frankrijk:  Prehistorie en oudheid

Historie van Frankrijk: Prehistorie en oudheid

De eerste mensen moeten zich in Frankrijk gevestigd hebben tussen 1.000.000 en 400.000 jaren geleden. Dat blijkt uit verschillende voorwerpen die zijn gevonden. Een schedel die werd opgegraven stamt uit deze periode en is ca. 400.000 jaren oud.

Historie van Frankrijk: Aanloop tot de absolute monarchie

Historie van Frankrijk: Aanloop tot de absolute monarchie

Onder Lodewijk XI dreigden opnieuw opstanden van de edelen. Zij wisten zich gesteund door de Bourgondische hertog Karel de Stoute. Door omkoping en steun uit geheime hoek wist Lodewijk de rellen neer te slaan. Na de dood van Karel werden Bourgondië en Picardië bij het Franse rijk ingelijfd. Lodewijk trouwde met Anna van Bretagne waardoor in 1491 ook Bretagne deel uit ging maken van Frankrijk.

Historie van Frankrijk:  De 5 republieken

Historie van Frankrijk: De 5 republieken

Na de definitieve val van Napoleon werd de monarchie van de Bourbons opnieuw geïnstalleerd. Lodewijk XVIII werd de nieuwe koning. Hij zou regeren tot 1824. Het centrale bestuur bleef echter bestaan. Aan de wetgeving van de republiek en van het keizerrijk werd niets veranderd. Maar de adel en de geestelijkheid kregen hun overwicht terug. Dat ging ten koste van de rechten van de burgers.

Historie van Frankrijk: Vijfde Republiek

Historie van Frankrijk: Vijfde Republiek

Momenteel wordt staatskundig gesproken over de vijfde republiek. Dankzij Charles de Gaulle die in 1958 de laatste moderne staatshervormingen invoerde heeft het land een behoorlijke politieke stabiliteit. Dit, zowel onder linkse als onder rechtse presidenten. Zelfs een ‘cohabitatie’ tussen een president en een regering van een andere politieke richting blijkt mogelijk te zijn.

Beroemde en vermaarde Fransen

Beroemde en vermaarde Fransen

Frankrijk is een groot land met een eeuwenoude historie. Logisch dat er in de loop der eeuwen op diverse terreinen grootheden zijn opgestaan. Op de volgende pagina's willen wij er graag enkelen aan u voorstellen