ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Wetenswaardigheden van Pontorson

Huis Guischard

Omslag historische roman van Sheila Bransden
Het huis Guischard wordt momenteel bewoond door een Engels echtpaar, Dhr. en Mevr. Bransden. Vooral Sheila Bransden heeft zich onderscheiden door het schrijven van een aantal belangrijke boeken over het kanton Pontorson en een prachtige historische novelle: in pursuit of privelege. Het boek is via haar te bestellen.

Barry Bransden houdt zich voornamelijk bezig met het in oorspronkelijke staat terug brengen van het Huis Guischard.
Het echtpaar is reuze behulpzaam en u kunt zich altijd tot hen wenden voor informatie aangaande de omgeving. barry.bransden@wanadoo.fr

Beroemde persoonlijkheden:
Bertrand de Gusclin (1320 – 1380) Beroemd bevelhebber tijdens de 100-jarige oorlog;

Gabriel de Lorges, Graaf van Montgomery, vermoorde Koning Henri II van Frankrijk tijdens een toernooi. Overigens, een van zijn voorvaderen, Adelbert IV verkocht La Manche aan Hendrik II van Engeland voor 15.000 pond, 20 strijdrossen en 20 muilezels.

Cuguen Victor Louis werd in 1889 aan de Rue Herve in Pontorson geboren. Als schilder werd hij lid van de Academie van Var. Hij heeft talloze exposities gehad in o.a. Toulon en op diverse plaatsen in Normandië en Bretagne.

Émile Lemarie van Landelles geboren in de 19de eeuw in Pontorson. Redelijk belangrijk streekschilder. Hij overleed in Saint-Jean-le-Thomas in 1903.

Leon Teisserenc de Bort (1855-1913) militair en wetenschapper. In 1898 was hij de ontdekker van de stratosfeer door 236 hete luchtballons tot een hoogte van 8 tot 12 km op te houden.