ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

Maison Jacques Prévert

Maison Jacques Prévert

Ingang van de voormalige woning, nu een museum

Jacques Prévert werd geboren op 4 februari 1900 in Neuilly-sur-Seine. Hij groeide op in Parijs. Op school verveelde hij zich stierlijk. Zijn vader, een toneelcriticus, nam hem vaak mee naar het theater.
Van zijn moeder erfde hij de liefde voor het lezen.
 

Jacques Prévert

Na zijn schoolperiode werkte hij een tijdje als klusjesman waarna hij in 1919 in legerdienst moest en werd uitgezonden naar Turkije. Daar ontmoette hij Marcel Duhamel, waarmee hij later een woning betrok in Parijs. Dit adres wordt de verzamelplaats van de surrealistische beweging onder leiding van Andre Breton. Prévert neemt actief deel aan deze beweging. Aan het einde van de twintiger jaren van vorige eeuw, valt de groep door interne ruzie uit elkaar en Prévert verlaat het surrealisme.
 

 

In de Jaren 30 vormt hij met enkele acteurs de theatergroep “Octobre”. De naam is afgeleid van de Russische Oktoberrevolutie. Het gezelschap speelt op politieke bijeenkomsten, op straat, in fabrieken waar wordt gestaakt. Prévert schrijft vooral korte toneelstukken en voordrachten met de bedoeling zijn marxistische ideeën uit te dragen.

Met de opvoering van La Bataille de Fontenoy verovert de groep in 1933 de eerste prijs op de Olympiade van het arbeiderstheater in Moskou.
 

De schitterende tuin, open voor publiek…

In deze periode begon Prévert een duurzame samenwerking met Marcel Carné. Samen maakten zij de film Jenny (1936), daarna volgden grote successen met Drôle de drame (1937), Quai des brumes (1938) en Le jour se leve (1939). Hiermee werd de basis gelegd voor het poëtisch realisme wat de Amerikaanse film noir sterk beïnvloedde. Hij had zijn handtekening in de filmkust afgegeven. Filmers als Jean Renoir en Jacques Feyder volgden hem.

Hoewel Prévert zich van het communisme afkeerde bleef hij zijn hele leven pacifist en antimilitarist. In 1945 publiceert hij zijn gedichten “Paroles” waarvan maar liefst twee miljoen exemplaren worden verkocht.
 

… een uitnodiging voor bezinning
 

In 1948 valt hij uit een dakraam waarna hij enkele dagen in coma blijft. Hij houdt blijvend hersenletsel over aan deze val, maar dat weerhoudt hem er niet van door te gaan met schrijven. Hij produceert poëzie, proza, toneelstukken, maar ook scenario’s voor de tekenfilms van Paul Grimault.

Sommige van zijn gedichten zoals “Les feuilles mortes (herfstbladeren)” werden op muziek gezet en uitgevoerd door Yves Montand, Edith Piaf en Joan Baez.
 

De werkkamer.

De laatste jaren van zijn leven bracht Prévert door in Omonville-la-Petite. Zijn woning daar is nu ingericht als museum. Hier kunt u kennis maken met het werk van Prévert aan de hand van vaste en wisselende tentoonstellingen.

Veel van zijn werk ligt hier opgeslagen. In verschillende delen van het huis vindt u collages, originele edities van zijn boeken, kunstboeken die hij maakte samen met Picasso en Ernst.

Het middelpunt van het huis is zijn atelier waar Prévert bijna al zijn tijd sleet. De schrijver overleed hier op 11 april 1977

Maison Jacques Prévert
La Val 50440 OMONVILLE-LA-PETITE
02 33 52 72 38
musee.omonville@cg50.fr
www.sitesetmusees.cg50.fr