Zwarte zaterdagen
“Zwarte zaterdag is de kernachtige naam voor dagen met ettelijke honderden kilometers vakantie-files op de Franse snelwegen. De drukte begint 's morgens vroeg bij Parijs en de andere grote steden. In de loop van de dag verplaatst ze zich langzaam richting vakantieoorden. Wie enigszins kan, vermijdt in juli en augustus zowel op de heenweg als op de terugweg op vrijdag of zaterdag te rijden. Op andere werkdagen en zondagen is het veel rustiger. De terugreis verloopt doorgaans meer gespreid, en dus wat rustiger. Kun je niet anders, vertrek dan vooral niet te vroeg uit Nederland en Vlaanderen, zodat je lekker achter de files blijft. Midden in de nacht al vertrekken heeft geen enkele zin, dan kun je in Frankrijk gewoon aanschuiven in de file.
Bus-ramp
De naam zwarte zaterdag is vermoedelijk ontleend aan het gegeven dat op deze drukste dag ook de meeste verkeersslachtoffers vallen. Op 31 juli 1982 vielen bij een ongeluk met een bus zelfs 53 doden, waarvan 44 kinderen. Nog altijd mogen bussen met groepen kinderen niet rijden op zwarte zaterdag.
Verkeersveiligheidsorganisatie Bison Futé gebruikt bij haar voorspellingen van de verkeersdrukte een kleurensysteem. Zwart is daarin topdrukte, rood zeer druk, oranje drukker dan gewoon. De normale situatie is groen. Op de site van autowegexploitant ASF: http://www.vinci-autoroutes.com/ wordt de verwachte drukte vooraf van uur tot uur voorspeld. Verwarrend genoeg gebruikt die een andere kleur-indeling. Ze kent groen (rustig), oranje en rood (uiterst druk) maar geen zwart.
Verwachting
Over het algemeen worden de laatste zaterdag van juli en de eerste zaterdag van augustus voorspelt als de zwarte zaterdagen. Als je graag lang van te voren plant, houd je rekening met de mogelijkheid dat de zaterdagen 26 juli en 2 en 9 augustus 2014 zwart zijn. Overigens zijn de andere zaterdagen in juli en augustus ook altijd erg druk, maar net iets minder dan op zwarte zaterdag.
Files voor restaurants en toiletten.
Hou bij de grote tolstations rekening met het feit dat het daar uiterst druk is. Ook bij tankstations ontstaan vaak lange rijen, zowel voor de pompen als bij de toiletten, zeker voor de dames. Zorg er voor dat je voldoende te eten en vooral te drinken aan boord hebt. Ook hotels en restaurants langs de doorgaande routes zijn al snel overvol.
Beruchte knelpunten
· Alle doorgaande snelwegen om Parijs
· De A10 Parijs - Orléans - Tours
· De A6 (Autoroute du Soleil) voor de tol van Villefranche-sur-Saône
· De perifery rond Lyon
· De gehele A7 (Route du Soleil) van Lyon tot Orange
· De gehele A9 (Orange - Spaanse grens)
Goede alternatieven
· Richting zuid-oost-Frankrijk: Lille - Reims - Troyes - Dijon - Dôle - Annecy - Grenoble
· Richting Noordzee, Normandië, Bretagne en Atlantische kust: Antwerpen - Brugge - Calais - Rouen - Le Mans – Tours
· Richting Perpignan / Spanje: Orléans - Clermont-Ferrand - Millau
Beland je toch in de files, pas je rijstijl dan aan.
Tips:
- Eindpunten van toltrajecten zijn beruchte knelpunten. Ga een paar afslagen daarvoor van de snelweg af en volg de alternatieve routes itineraires bis, aangegeven met groene borden.
- Als uw auto met aanhanger niet hoger dan twee meter is, zorg dat je met een credit-card kunt betalen. Je profiteert van aparte tolpoorten, waar minder wachtenden staan. Nog sneller gaat het met rekeningrijden (télépéage). Regel vooraf een badge (met een beetje zoeken helemaal gratis) en je hoeft niet eens te stoppen voor de slagboom.
- Probeer te vermijden dat je helemaal tot stilstand komt. Hoe vaker je stil komt te staan, hoe slechter voor je koppeling en je benzineverbruik.
- Hoe warm het ook is, zet je airco uit. Die slurpt benzine
- De benzine gaat er sowieso veel sneller doorheen dan je gewend bent. Wacht niet tot het laatste moment met tanken.
- Vrachtwagens rijden rustiger en met een meer gelijkmatige snelheid in een file. Ga gerust tussen twee vrachtwagens rijden, dat garandeert minder optrekken en afremmen.
- Vrachtwagens geven schaduw. Gebruik die schaduw om iets koeler te kunnen rijden.