Sainte-Pience
Het monument voor slachtoffers
De kerk van de Heilige Pience
U bereikt Sainte-Pience door de A84 bij Villedieu te verlaten bij afrit 37. Hier volgt u korte tijd de D924 tot Champrepus, waar u linksaf slaat en de D 175 volgt.
De gemeente is al vanuit de oudheid bekend. Saint Nicaise, toenmalig paus stuurde de priester Scubicule en zijn diaken Quirin, naar Neustrië om het evangelie te gaan verkondigen en mensen te bekeren. Velen bekeerden zich tot het christendom.
De toenmalige Romeinse prefect Tescennius die hoorde van de bekeringen liet hen en een aantal van hun volgelingen arresteren. Zij werden na geseling ter dood veroordeeld en hun hoofden werden afgesneden.
Een, door zoveel wreedheid getroffen, vrouw genaamd Pience, trok zich hun lot aan en zorgde er voor dat de om het leven gebrachtenen op een fatsoenlijke wijze werden begraven. De prefect ontstak in woede, liet Pience martelen en uiteindelijk onthoofden, waarna haar lichaam in stukken werd gescheurd.
Delen van haar lichaam werden later als relikwie later naar de kathedraal van Avranches gebracht, waar ze nog steeds worden vereerd.
Een bepaalde verering voor overledenen en slachtoffers is in Sainte-Pience altijd blijven bestaan, getuige een kolosaal monument ter nagedachtenis aan gevallenen in de beide oorlogen. Naast het monument is een speciaal graf voor een gesneuvelde Amerikaanse soldaat aangelegd.
Sainte-Pience telde in 2007 253 inwoners, die voor het grootste deel van het land leven. De oppervlakte bedraagt 8,7 km² wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 29 inwoners per km².
De romaanse kerk is uiteraard gewijd aan Sainte Pience en dateert uit de 16de eeuw.