ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

6 augustus – Sluiting Nobelfabriek in Ablon.

6 augustus – Sluiting Nobelfabriek in Ablon.

Alfred Nobel is voornamelijk bekend door de instelling die hij, een jaar voor zijn dood stichtte, de Nobelprijzen. De bekendste hiervan is de Nobelprijs voor de vrede.

Na een zakelijk mislukt industrieel avontuur in Rusland samen met zijn vader, keerde Alfred terug naar Zweden. Hij begon een studie naar explosieven. Met name de productie van nitroglycerine in vaste vorm had zijn aandacht. Hij wilde deze springstof in staven produceren.

In de fabriek van de familie Nobel deden zich een aantal onbedoelde explosies voor. Door een fatale explosie in 1864 kwamen een aantal medewerkers, waaronder Alfreds jongere broer Emil, om het leven.

Ondanks de tegenslagen ging Alfred Nobel door met zijn onderzoek. Niet lang na de dood van zijn broer vond hij een veilige methode uit om nitroglycerine tot ontploffing te brengen. Hij vermengde het gevaarlijke goedje met diatomeeënaarde dat een stabiliserend middel bleek te zijn. De springstof bleef stabiel tot 35° en Nobel noemde zijn vinding dynamiet.

Al snel werd Nobel schatrijk door zijn uitvinding. Mijnbouwbedrijven en wapenfabrikanten stonden in de rij om dynamiet te kopen.

In 1888 woonde Nobel in Parijs en las op 13 april in een plaatselijke krant dat hij was overleden (men verwarde Alfred met zijn broer Ludvig Nobel die inderdaad pas gestorven was) en in zijn necrologie werd hij betiteld als de ‘handelaar in de dood’, die dankzij zijn uitvinding van dynamiet rijk werd van het oorlogsleed dat hij de mensheid aandeed. Dat bericht had een grote invloed op hem wat hem aanzette om te proberen zijn naam te zuiveren. Hij veranderde uiteindelijk in 1895 zijn testament zo dat zijn nalatenschap gebruikt moest worden voor wat uiteindelijk de Nobelprijzen werden voor natuurkunde, scheikunde, geneeskunde, letterkunde en de vrede.

Men kent Nobel voornamelijk van de uitvinding van het dynamiet. Maar weinig mensen weten dat hij 350 patenten op zijn naam heeft staan. Hij stond vlak voor zijn dood aan het hoofd van 90 fabrieken in vijf continenten. Nobels naam is te vinden in Nobels Industries, dat later opging in het AkzoNobel concern.

Een van zijn bedrijven was gevestigd in Ablon, vlak bij Honfleur. Op 6 augustus 1988 vond hier een wanhopige manifestatie plaats tegen de sluiting van de dynamiet producerende fabriek. De reden hiervoor was navenant. In maart 1985 explodeerde een nitroglycerinetank. Hierbij vielen drie doden en vijf gewonden.

In maart 1987 gebeurde hetzelfde. Maar nu waren er geen slachtoffers. De druppel die de emmer voor de overheid deed overlopen was in maart 1988. Dit keer kwamen bij een explosie vijf mensen om het leven.

De fabriek van Nobel stonden bekend om hun sociaal beleid en goede arbeidsvoorwaarden. Toch konden de werknemers niet voorkomen dat op 6 augustus de knip op de deur ging.