ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

15 juli – parade van de zeilen van de vrijheid.

15 juli – parade van de zeilen van de vrijheid.

Op 15 juli maakten de grootste en mooiste zeilschepen van de wereld zich op voor het vertrek van een 120 km. lange sail parade over de Seine.

De een na de ander was afgemeerd op 14 juli om de nationale feestdag te vieren. Op 15 juli werden de schepen opengesteld voor het publiek. Met honderdduizenden kwamen ze naar de haven van Bélem om zich te vergapen aan de traditionele driemasters waaronder de Astrid, de Gorch Fock, de Simon Bolivar en de Belle Poule. Achttien driemasters, variërend in lengte van 50 tot 110 meter lagen in een lange trotse lijn aan de kade afgemeerd. Deze kathedralen van de zee met hun hoge masten leken, gezien vanaf de Seine, hoger en indrukwekkender dan de gebouwen aan de haven.

Nog nooit waren zoveel tall-ships, die allemaal nog steeds de zee bevoeren, in één haven bij elkaar gebracht. Rouen stroomde vol met belangstellenden. De wereldpers was vertegenwoordigd, journalisten van kranten, radio en televisie.

De volgende dag verliet de armada in slagorde de haven van Rouen om de 120 km. naar de zee te overbruggen. Langs de beide oevers van de Seine vergaapten zich duizenden mensen aan deze prachtig getuigde schepen. Op de rede bij Honfleur werd voor anker gegaan om iedereen nog in de gelegenheid te stellen zijn of haar ultieme foto te maken.

De organisatoren; de stad Rouen en de Conseil Général van Seine-Maritime konden trots zijn op deze geslaagde operatie en alle communicatie voor en tijdens het spektakel die de historie en de bekendheid van de oude haven van Rouen opnieuw leven in moest blazen.

De operatie werd in 1994 onder de naam de Armada van de vrijheid en in 1999 werd het de Armada van de eeuw. Op deze manier werd er een vijfjaarlijkse traditie opgebouwd die groter is dan Sail Amsterdam.