ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

14 juli – het feest van de Franse Federatie in Bernay.

14 juli – het feest van de Franse Federatie in Bernay.

De nationale feestdag van Frankrijk wordt gevierd op 14 juli – de beroemde “quatorze juillet”. Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse revolutie begon. Helemaal juist is dit niet. Men viert de eerste verjaardag van de bestorming van de Bastille, het feest van de Franse Federatie.. Van oorsprong was het een patriottisch feest om de eenheid van Frankrijk te benadrukken.

14 juli 1790 werd in Parijs gevierd bij het Champ de Mars in een verschrikkelijke hoosbui. Ondanks de met bakken uit de hemel vallende regen, hield het Lafayette niet tegen zijn beroemde eed uit te spreken: “qui unit les Français entre eux et les Français à leur roi pour defender la liberté, la constitution et la loi”.

In de provincie werd deze dag niet overgeslagen, elk dorp en elke stad conformeert zich onder luid gejuich aan deze eed die gepaard gaat met gebulder van kanonnen en klokgelui.

In Bernay bijvoorbeeld, een gemeente in Eure.

Van heinde en verre stroomden de bewoners van de streek naar de stad. Op een groot, speciaal aangelegde grasheuvel was een groot altaar gebouwd, bekleed in de kleuren van de natie. Hieromheen vormde de Nationale Garde een carrè. Zij trokken vanaf elke hoek van het altaar rood-wit-blauwe wimpels in de richting van hoogwaardigheidsbekleders. Eerst naar de Conseil Génèral die op zijn beurt de eed van Lafayette en van de natie declameerde. Vandaar gingen de wimpels naar de Algemene Raad van de regio om tenslotte bij de inwoners terecht te komen.

Het enthousiasme was algemeen en oprecht. Veel werd verwacht niet zozeer van de revolutie, maar wel van de hervormingen en veranderingen.