ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

6 juli – Jersey belasting paradijs?

6 juli – Jersey belasting paradijs?

Jersey is het grootste van een eilandengroep die voor de Normandische kust ligt. Ze liggen verspreid over een afstand van ca. 100 km. en worden gezamenlijk de Kanaaleilanden genoemd. Een kleine groep, genaamd les îles de Chausey behoren toe aan Frankrijk.

Jersey, Guernsey, Alderney, Sark en Herm, vaak verkeerd de Engelse Kanaaleilanden genoemd zijn geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, maar Brits Kroonbezit. De eilanden vormen dan ook geen deel van de Europese Unie.

Jersey is het grootste van deze eilandengroep. In 2014 woonden er een kleine 100.000 mensen.

Het eiland bezit een eigen munt, de Jersey Pond, welke op het eiland wordt gebruikt naast de Engelse Pond. Deze lokale munt wordt buiten het eiland nergens erkent. Vandaar dat de belangrijkste munteenheid voor Jersey het Engelse Pond is. Maar men is ook niet vies van Euro’s die graag worden geaccepteerd.

In het verleden moest Jersey het hebben van veeteelt en de producten werden graag afgenomen in Engeland. Daarnaast vormde het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Maar met het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog is daar verandering in gekomen. Met begon kapitaal te lokken.

Dit had tot gevolg dat in 1996 de financiële sector gegroeid was voor 60% van de inkomsten. Gerelateerd aan de toenmalige omvang van de bevolking bestonden er 40.000 Sociétées en 70 banken, wat wel opvallend veel was.

In 1960 werd door de regering van het eiland een wet aangenomen die in een grondige belastinghervorming voorzag.

Het eiland werd al snel een belastingparadijs genoemd wat in de volksmond neer kwam op een grote geld wiswasserij. Jersey kent geen BTW. De tarieven voor inkomstenbelasting zijn ongekend laag terwijl het vrijgestelde gedeelte van het inkomen voor belasting erg gunstig werd gemaakt, zo ook het erfrecht.

Op 6 juli 2001 was het dat de regionale en nationale pers in Frankrijk zich begon te roeren. Berichten van de OESO, die in bepaalde kringen al lang bekend waren, geven de Kanaaleilanden officieel de kwalificatie “Belasting Paradijs”.

Vanaf dat moment kwam de status van het eiland in een achtbaan. De autoriteiten van Jersey raakten verstrikt in een discussie die niets te maken had met het verleden. Ze werden er van overtuigd dat hun economisch systeem, gebaseerd op veel te lage, of zelfs niet bestaande belastingtarieven, elke dag nieuwe verdenkingen aanwakkert bij Europese regeringen, maar vooral bij Europese burgers. Immers, aan hen worden dagelijks nieuwe offers gevraagd, terwijl anderen, dankzij diverse regelingen op Jersey belasting betalen weten te voorkomen.

De regering van Jersey slaat terug met argumenten als: “Wij zijn geen casino, maar een centrum dat investeringen ontvangt om ze elders te injecteren. Dat is precies wat Europa nodig heeft. Wij maken deel uit van een oplossing en zijn geen probleem”.

De organisatie Tax Justice Netwerk hebben berekend dat het ministaatje met minder dan 100.000 inwoners banktegoeden herbergt met een waarde van meer dan 140.000 miljard. Ze hebben geconstateerd dat Jersey de zevende plaats inneemt op de wereldranglijst van belastingparadijzen waarbij financiële transparantie als criterium werd gehanteerd.

Op de Kanaaleilanden wordt momenteel grote druk uitgeoefend. Het kan zo niet blijven duren. Mocht u nog over een heel grote oude sok beschikken en belasting willen ontduiken, denk dan eerder aan een krokodilsoort dan het zonnige toeristische Jersey.