ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

5 juli – Te voet schelpdieren vangen.

5 juli – Te voet schelpdieren vangen.

Schelp en schaaldieren vangen langs het strand is waarschijnlijk een van de oudste manieren van voedsel vergaren van onze voorouders. Maar daar waar veel oude tradities verloren zijn gegaan, is het strandvissen te voet nooit verloren gegaan. Vooral in Basse-Normandie is het strandvissen op schelpdieren nog steeds een bron van inkomsten voor ca. 250 gekwalificeerde vissers die jaarlijks hun vergunning moeten verlengen.

In de vorige eeuw was het strandvissen op garnalen, mosselen en krab een oud Normandisch ambacht, maar door de verstedelijking en massa kwekerijen liep het aantal vissers sterk terug.

Op 5 juli 2000 organiseerde de vereniging Aqua Caux een bijzonder initiatief. Er werd een zomerkamp in Gronfreveille ingericht voor kinderen om hen kennis te laten maken met wat de zee hen kan geven. Enkele traditionele vissers was het opgevallen dat veel kinderen uit de grote steden nog nooit een koe of een varken, anders dan op de televisie hadden gezien. Daar wilden ze iets aan doen. Zij wilden stadskinderen op een andere manier vakantie laten vieren.

Schelpdieren bij eb vangen. Dat is een wereld van avontuur en plezier. Het begon met het verzamelen van coquilles en mosselen die zich vast hadden gezet aan rotsen en stenen, of begraven in het zand.

In de plassen die op het strand achterbleven werd gezocht naar garnalen die met een klein net uit het water werden geschept. Onder opgetilde stenen werd gezocht naar krabben en alikruiken.

Maar ook maakten de kinderen kennis met het fenomeen eb en vloed. Ze leerden wat wel en niet eetbaar was en aan welke afmetingen de buit moest voldoen.

De vangst van de dag werd op traditionele manier bereid en het feest eindigde in een gezamenlijke maaltijd.

Het eerste kamp werd een zo groot succes dat het een jaarlijks terugkerend evenement werd. Maar het werd ook overgenomen door andere gemeenten langs de Normandische kust.

Vaak gaat het daarbij niet om een kamp, maar er zijn  ook mogelijkheden om van eb tot opkomend water, onder leiding van gespecialiseerde vissers bepaalde dagdelen met de kinderen op jacht te gaan naar krabben, garnalen of oesters.

De voornaamste doelstelling van de initiatiefnemers is de kinderen meer te betrekken bij de natuur en deze te behandelen met het nodige respect.