ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

10 juni – De Thermen van Bagnoles-de-l ’Orne

10 juni – De Thermen van Bagnoles-de-l ’Orne

Bagnoles de l’Orne, een klein Normandisch stadje zou nog steeds een klein, charmant en onbekend dorp zijn gelegen in een romantisch gelegen in de prachtige bossen van Laag-Normandië. Het toeval wilde dat er een bron met onmiskenbaar helende eigenschappen werd ontdekt. Dit toeval zorgde er voor dat Bagnoles al snel een nationale en internationale reputatie op kon bouwen.

Schijnbaar was de bron al bekend bij de Romeinen. Zij noemden de omgeving Balneum dat badplaats betekent. In die tijd bestond Frankrijk nog voor het grootste deel uit uitgestrekte bossen en meren. Een kleine rivier kronkelde zich een weg door het heuvelachtig landschap om plotseling tussen twee rotspartijen naar beneden te storten. Op deze plaats bevond zich ook een bron waarvan het water gemiddeld 24° was en het vee sterker zou maken.

Dit verhaal vindt zijn oorsprong in de legende van een ridder die terugkeerde van zijn kruistocht. Zijn paard zakte bijna door zijn hoeven van vermoeidheid en de ridder was zelf ook niet helemaal okselfris. Hij liet zijn paard vrij rondlopen terwijl hij een uiltje knapte onder een boom.

Even later schrok hij wakker omdat zijn paard briesend en snuivend aan kwam stappen en blijkbaar al de vermoeidheid vergeten was. De ridder volgde zijn paard naar een klein meertje. Hij dronk van het water en ook hij was volkomen uitgerust en samen vertrokken ze in goede conditie en opperbeste stemming naar huis.

Wel staat vast dat het warme en schijnbaar geneeskrachtige water helend werkte. Mensen uit de wijde omgeving gingen regelmatig een bad nemen in de bron. Maar de bron vervuilde. Mannen en vrouwen gingen gezamenlijk baden en er werd niet gekeken naar hygiëne.

Op 10 juni 1687 werd door de Raad van State een besluit uitgevaardigd waardoor twee ondernemende mannen uit de omgeving het recht kregen de bron te gaan beheren. Het ging om Jean-Baptiste Legeai een chirurg uit Alençon en François Laloë, een arts uit Falaise. Vanaf die datum werd de orde hersteld en de hygiëne enigszins bewaard. Dit besluit was het begin van de thermen van Bagnoles.

Later op 29 januari 1692, ging de concessie over op de naam van Pierre Helie. Hij kreeg deze in bezit na een derde bieding. Hij kreeg de eeuwigdurende concessie voor een bedrag van 150 franc per jaar voor het beheer van het veld en de bron. Tevens was hier de verplichting aan verbonden dat hij huizen zou bouwen en de bron goed zou beheren.

Helie zag de commerciële mogelijkheden van de bron en sloeg aan het bouwen. In eerste instantie een aantal woningen waar gasten konden verblijven, later twee badkamers, een voor mannen en een voor vrouwen en om zijn vroomheid te demonstreren in het midden een kapel. De bron werd ingekapseld tussen vier enorme grijze granieten blokken. Daardoor kon hij de bron kanaliseren en het water rechtstreeks naar de badkamers laten vloeien.

      

Hij ging landelijk publiceren over het dorp in oprichting en de genezende kracht van het bronwater. In feite was dit een goed opgezette reclame campagne, die uiterst nuttig bleek bij het aantrekken van een rijker en welopgevoed publiek.

Zo ontstond de eerste spa van Bagnoles-de-l’Orne.

Rond 1770 voerde Chevalier de Tréperel, de opvolger van de inmiddels overleden Helie een aantal ingrijpende renovaties door. Vooral de watervoorziening voor de baden werd drastisch vernieuwd.

In de 19de eeuw werd de stad pas echt beroemd. Er kwamen in die periode 13.000 patiënten per jaar voor een verblijf van drie weken.

Dankzij ene meneer Lemachois kwamen er nieuwe en luxueuze gebouwen

Er kwamen prachtige villa’s, de badgebouwen werden grootser en luxer. Dit was de idyllische tijd waarin rijtuigen af en aan reden en het beeld werd overheerst door mannen met hoge houden en vrouwen in hoepelrokken. In de uitgestrekte tuinen kon worden gejaagd en in het meer werden hengels uitgegooid.

Het warme bronwater stroomt door de baden met een snelheid van 48 m³ per uur en bewezen is dat het heilzaam werkt voor de bloedsomloop, goed is tegen reuma en gynaecologische kwalen kan oplossen.

Bagnoles-de- l’Orne heeft haar plaats gevonden tussen de luxe kuuroorden.