ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

2 juni – Het museum van Tréport.

2 juni – Het museum van Tréport.

Tréport is een kleine gemeente in Seine-Maritime en maakt deel uit van het arrondissement Dieppe.

Het dorpje, gelegen aan de Albasten Kust, telt ongeveer 5.700 inwoners. Klein maar fijn zou je kunnen zeggen.

In 1983 werd de vereniging “Les enfants de Vieux Tréport” opgericht. Zij creëerden een museum, dat met instemming van het gemeentebestuur, haar plaats vond in de oude gevangenis en het gemeentehuis.

De deuren gingen open in 1985. Het is geopend van Pasen tot september. In dit museum hebben de Kinderen van Tréport kosten nog moeite gespaard om hun stadje en het verleden te laten zien aan de bezoekers en presenteren zij de historie van Tréport. Er wordt volop aandacht besteed aan de maritieme geschiedenis van weleer, prachtige schilderijen die het verleden uitbeelden, maar ook scheepswrakken en reddingoperaties op zee. Hier wordt de geschiedenis van Tréport als badplaats belicht en er is een mooie tentoonstelling van traditionele kleding.

Al snel was het museum aan uitbreiding toe. Alles werd heringericht en anders geëxposeerd. Op vrijdag 2 juni 2000 werd gedurende het hele weekend de heropening gevierd. Voor de gelegenheid hadden de Kinderen van Tréport 23 oude zeilschepen in de haven bijeen weten te brengen. Daaronder vissersboten, maar ook oude handelsschepen die Tréport gebruikten als haven vanwege de relatief korte afstand naar Parijs (172 km.) Het topstuk van de vloot was de Mary-Fernand, gebouwd in 1894 in le Havre en dat nog steeds in de vaart is.

De meeste van deze eerbiedwaardige schepen danken hun bestaan aan mensen zoals de Kinderen van Tréport, die zich met hart en ziel hebben ingezet voor herstel en restauratie.

Het museum van Tréport is een volwaardig en aanbevelenswaardig museum geworden