ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

10 mei – Augustin Jean Fresnel.

10 mei – Augustin Jean Fresnel.

Op 10 mei 1788 werd Augustin Jean Fresnel geboren in het dorpje Broglie in Eure. Hoewel het dorp maar een kleine 1.000 inwoners telde bracht het grote namen uit voort.

De vader van Augustin was de architect Jacques Fresnel. Zijn moeder was Augusta Mérimée. Hij was de neef van Leonor Mérimée, een schilder en chemicus die zich voornamelijk bezig hield met industriële en decoratieve kunst. Een andere neef was Prosper Mérimée, een archeoloog en schrijver. Beide waren academisch gevormd.

Augustin ging op zijn dertiende naar de Ėcoles Centrales in Caen. Op zijn zestiende ging hij naar de Ėcole Polytechnique waar hij in 1804 afstudeerde. Hierna ging hij studeren aan de Ėcole Nationale des Ponts et Chaissées. Deze school werd in 1747 opgericht door Daniel-Charles Trudaine. Het was een school voor ingenieurs opleidingen in allerlei richtingen. Dit is de oudste en meest prestigieuze technische school in Frankrijk.

Koning Lodewijk XIV laat zich voorlichten door leerlingen van

l'Ècole Nationale des Ponts et Chaissées

Maar Fresnel was een principiële dwarsligger. In 1815 verzette hij zich hevig tegen de terugkeer van Napoleon van Elba. Hij had zijn opleidingen kunnen doen via het Royalistisch onderwijs en op deze manier wilde hij daar zijn erkentelijkheid over kenbaar maken.

Hij werd door de keizerlijke politie onder huisarrest geplaatst. Maar tot zijn geluk ontmoette hij daardoor François Arago. Hier begon zijn echte wetenschappelijke carrière.

Hij produceerde tal van experimenten op het gebied van interferentie. Dit is het verschijnsel wanneer twee golven van eenzelfde type elkaar ontmoeten en hoe ze met elkaar omgaan. Dit verschijnsel doet zich vaak voor in de optiek in de lichtgolven. Door deze experimenten nam hij stelling tegen de op dat moment geldende theorieën van Thomas Young. Wel ontstond door hun samenwerking het concept van de golflengte.

Op zijn 27ste verzette hij zich tegen de corpusculaire theorie van het licht van Newton. Hij bedacht tal van nieuwe theorieën en was uiteindelijk de grondlegger van de golftheorie van het licht door te bewijzen dat de eerste twee lichtstralen gepolariseerd zijn in verschillende vlakken en geen interfentie effect hebben.

De fresnel lens

Op het gebied van de toegepaste optica was Fresnel de uitvinder van de Fresnellens welke werd gebruikt om de kracht van lampen via deze lenzen te verhogen. Deze vinding wordt nog steeds gebruikt in vuurtorens, maar ook in autolampen en filmprojectoren.

Hij werd uiteindelijk een ingenieur en natuurkundige die waarschijnlijk de grootste bijdrage heeft geleverd aan de huidige optica. Hij werd lid van l’Académie des sciences en de Royal Society die hem in 1824 de Rumford Medal toekende en hem verkoos tot buitenlands lid van het jaar.

Augustin Jean Fresnel stierf in 1827 in Ville d’Avray, in de buurt van Parijs aan tuberculose en werd begraven op de begraafplaats Père-Lachaise.