ma-deuxieme-vie

Alles over wonen en leven in Frankrijk
Alle informatie overzichtelijk & compleet

7 mei – Claude Lelouch.

7 mei – Claude Lelouch.

Claude Lelouch is in Parijs geboren op 30 oktober 1937. Zijn vader was een joodse snoepmaker van wie de familie drie generaties in Algerije verbleef. De reden hiervoor was het feit dat ze verdreven werden uit Palestina om hun Joodse afkomst. De familie verhuisde naar Frankrijk, in Algerije hadden ze de Franse nationaliteit gekregen.

Al op jonge leeftijd raakte Lelouch in de ban van de film. Nauwelijks dertien jaar oud maakte hij zijn eerste korte film “La Mal du Siècle”. Met deze film won hij een prijs in Cannes op het Cannes Amateur Film Festival.

In 1956 nam hij het besluit van het maken van film zijn beroep te maken. Enige opleiding had hij niet maar hij leerde de fijne kneepjes van het vak in de praktijk. Hij legde zich voornamelijk toe op korte film en televisiecommercials. Tussen 1957 en 1960 vervulde Lelouch zijn dienstplicht. In deze periode maakte hij tien korte films voor de Franse voorlichtingsdienst van de landmacht.

In 1960 richtte hij zijn eigen filmmaatschappij op: “Les Film 13” en maakte hij met steun van zijn familie zijn eerste lange speelfilm.: “Le propre de l’homme”. Deze film werd een grote flop en Lelouch besloot de film te vernietigen. Vanwege dit debacle kreeg hij nauwelijks aanbiedingen voor filmproducties. Gedurende de daaropvolgende twee jaar hield hij zich opnieuw bezig met het produceren van korte films.

Het duurde tot 1966 voor hij doorbrak en internationaal naam maakte met de film “Un homme et une femme”. Het is muzikale film die door kenners wordt beschouwd als het beste werk van Lelouch. De film werd in Cannes onderscheiden met de Gouden Palm. Daarnaast won deze film twee Oscars. In het jaar daarop herhaalde zich het succes, nu opnieuw met een romantisch drama “Vivre pour Vivre”.

Hij werkte met tal van grote Franse acteurs, waaronder Jean-Paul Belmonde, Lino Ventura, Yves Montant en Annie Giardot.

    

Op 7 mei 2001 ging Lelouch in Fécamp aan het werk voor de film “And now… Ladies and Gentlemen”. Hij maakte daarbij gebruik van de grote zeilwedstrijden die in die periode werden gehouden. Het gaat om een simpel verhaal waarin een juwelendief (Jeremy Irons) en een nachtclubzangeres (Patricia Kaas) zich tot elkaar aangetrokken voelen en op avontuur gaan.

Het is een avontuurlijke film, een thriller en een muzikaal meesterwerk, vooral door de muziek van Michel Legrand.

Naast Fécamp worden er opnamen gemaakt in Parijs, Londen en Fez.

Sinds het succes van “Un homme et une femme” is dit opnieuw een meesterwerk dat internationaal met lof wordt overladen.

Lelouch is niet alleen regisseur die tracht vrijheid en spontaniteit in zijn films te brengen. Hij is ook zijn eigen producent en schrijft, vaak in samenwerking met Pierre Uytterhoven, zelf zijn scripts. Daarnaast produceert zijn Le Film 13 regelmatig film van andere regisseurs.